Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Május 17 - Hipertónia Világnap!

high blood pressure2Minden év május 17-e a magas vérnyomás betegség világnapja. Az idei világnapon hazánkban a betegek terápiás együttműködése áll a középpontban. Ennek jegyében egy intelligens gyógyszer adagolóval végzett felmérésről, és egy most induló, lépésszámlálóval kísért mozgásprogramról is szó esik.

2005 óta minden évben május 17-én rendezik meg a Hipertónia Világnapját. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő esemény kezdeményezője a Nemzetközi Hipertónia Társaság, a világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a magas vérnyomás betegségre illetve a betegség kezelésével megelőzhető stroke-ra, szív- és vesebetegségekre.

Globálisan 7 millió ember halálát okozza hipertónia, ami különféle formákban másfél milliárd embert érint a földön. Ez a probléma a halálozás ma ismert legnagyobb egyedi rizikófaktora a világon. A magas vérnyomás betegség Magyarországon is a leggyakoribb betegség, megközelítőleg 3 millió magyar érintett benne.

A hipertónia okai tipikusan a modern életvitellel hozhatóak összefüggésbe, kialakulásában a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van. Nem véletlen tehát, hogy az idei világnap témája az „Egészséges életmód – egészséges vérnyomás” (Healthy Lifestyle-Healthy Blood Pressure). A magas vérnyomással kapcsolatban a megfelelő életmódra azért is fontos felhívni a figyelmet, mivel ez a betegség nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is fennállhat anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne.

A nemzetközi kampány az idei évben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az egészséges életmódnak közvetlen hatása van az egészséges vérnyomás elérésére. A kampányban három kulcs területet jelölnek meg, ami segít az egészséges életmódhoz vezető úton:

1. Figyelj a súlyodra

Ami egy fontos figyelmeztetés az egyre növekvő számú túlsúlyos és elhízott ember miatt. A kampányban a nálunk is jól ismert testtömegindexet (BMI) ajánlják a megfelelő súly megállapításához és megtartásához.

2. Válassz egészséges ételeket

Mivel az egészséges étkezés fontos, de arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészséges étkezés nem egyenlő a diétával! Próbáljunk meg kisebb adagokat fogyasztani, együnk lassan és hallgassunk a testünkre (mivel így elkerülhetjük a túlevést), nézzük meg a címkéket és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú ételeket, és lehetőség szerint kerüljük a feldolgozott élelmiszerek és az úgy nevezett gyorsételek fogyasztását.

3. Élj aktív életet

Mivel a testünk mozgásra született, és mindegy mit választasz, a lényeg a mozgás. Aki krónikus időhiányban szenved annak is adnak néhány tippet: lift helyett járj gyalog a lépcsőkön, az autódat néhány tömb távolságban parkold le, ebédidőben menj ki egy sétára, és ha íróasztal mellett dolgozol, minden órában állj föl, nyújtózz és sétálj egy kicsit.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Új magyar adatok – Magas vérnyomás

Ha már túl vagyunk a megelőzés lehetőségén, és kialakult a magas vérnyomás betegség, akkor nagyon fontos, hogy az orvos által rendelt terápiát betartsuk. Csak az előírások betartása, a rendszeres és pontos gyógyszerszedés háríthatja el az olyan nem kívánt szövődményeket mint a szélütés vagy infarktus.

A betegséggel kapcsolatos pontos helyzetről az „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom, és az azt szervező Magyar Hypertonia Társaság tud aktuális információkkal szolgálni. A Társaság által létrehozott Hypertonia Regiszter immár közel 100.000 adatlapot tartalmaz. Az MHT által meghirdetett „A HYPERTONIA ÉVE 2011” akció során egy felmérés történt Magyarországon 29.043 beteg bevonásával.

A felmérésbe bevont betegek átlagéletkora 61 év volt, 47,5 százalékuk volt férfi és 52,5% hölgy. Az átlagos testtömegindex 29 volt, ami azért szomorú tény, mivel 25 fölött már túlsúlyt, 30-nál magasabb BMI pedig már elhízottságot mutat.
A megvizsgáltak – hangsúlyozzuk: már hipertóniás betegek – egyharmada (33,81%) jelenleg is dohányzik, és a dohányosok negyede több mint egy doboz cigarettát is elszív egy nap. Érdekességként elmondható, hogy a dohányzás uralkodó formája cigaretta, a megkérdezettek kevesebb mint 1 százaléka mondta, hogy szivarozik vagy pipázik.

A másik káros szenvedélyt illetően az alkoholfogyasztást firtató kérdésre mindösszesen a megkérdezettek ötöde (20,35%) válaszolt igennel.
A családi előzményeket vizsgálva találhatóak talán a legdöbbenetesebb adatok. A megkérdezett 29 ezer beteg családját tekintve 17 százalékban fordult elő stroke, 17,5 százalékban infarktus és 17,8 százalékban érszűkület. A cukorbetegség már minden 4. megkérdezett családjában előfordult (25,18%), és korábbi hipertóniára pedig 65 százalékban volt már példa. Ez utóbbi adat arra is nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy ha valakinek volt már a családjában magas vérnyomás beteg, akkor mindenképpen rendszeresen ellenőriztetni kell a vérnyomását.

A hipertónia sokat emlegetett kísérőbetegségeinek („szövődményeinek”) előfordulását is megismerhetjük a legfrissebb adatokból. E szerint a vizsgált hipertóniások több min negyede (27%) cukorbeteg, 7% pedig krónikus vesebetegségben szenvedő. Szívizominfarktust 9,13 százalékuk szenvedett már el, és mellkasi fájdalommal (angina pectoris) is 21,5 százalékuk küzd. Különféle agyi érkatasztrófát (stroke, TIA) is több mint 11 százalékuk élt már át.

Az INDIKÁTOR felmérés

A magyarországi magas vérnyomás betegek hajlamosak „lazán kezelni” az orvosi utasításokat (lásd elhízás vagy dohányzás), ami a gyógyszerszedés területén sincs másképp. Szinte már közhely, hogy a betegek egy jelentős része egyáltalán nem, vagy csak pontatlanul szedi a gyógyszereit, pedig hipertóniánál kizárólag a pontos és rendszeres terápia az, ami segít elérni a szövődmények megelőzéséhez szükséges célértéket.
Ezt, illetve a terápiát támogató eszközök szerepét a hipertóniás betegek terápiahűségének kialakításában vizsgálta a Magyar Hypertonia Társaság az INDIKÁTOR felmérésben. Az INDIKÁTOR egy olyan felmérés volt, amire 2011-2012-ben kerül sor Magyarországon, 573 orvos és 16.479 beteg részvételével.

A betegeket – anélkül hogy bármit is változtattak volna kezelésükön – két csoportba sorolták. Az első csoportba kerülők kaptak egy „intelligens” gyógyszeradagolót, amely hangjelzéssel figyelmeztetett a gyógyszer bevételére, így javítva a beteg terápiás együttműködését. A második csoportban a terápia megszokott módon folyt tovább, így mérhetővé vált, hogy az alkalmazott eszköz javítja-e, és ha igen mennyiben a terápiahűséget.

A tapasztalatokat tekintve elmondható, hogy a hatás már egy hónap múlva is érezhető volt, ugyanis az orvosi viziten meg nem jelentek aránya 60-40 százalék volt a gyógyszeradagolót kapott csoport javára. A 3. hónap végére az „intelligens” gyógyszeradagoló csoportban már közel 10 százalékkal volt magasabb az orvosi viziten törtnő megjelenés.

Az egyik legfontosabb terápiás eszköz, a vérnyomásnapló orvosi viziten történő bemutatásában hasonló arányokat láthatunk (a naplót vissza nem hozók aránya a két csoport között 60-40), a 3. vizitre pedig már 14 százalékkal többen hozták vissza naplót a gyógyszeradagolós csoportban.

Mindezeken túl talán a legjelentősebb eredmény, hogy a rendelőben mért vérnyomásértéknél mind az 1., mind 2., mind a 3. havi vizitnél a gyógyszeradagolós csoportban szignifikánsabban többen érték el a 140/90 alatti vérnyomás célértéket. Ez mindenképpen bizonyítja, hogy az alkalmazott „intelligens” eszköz nem csak javítja a gyógyszerszedést és ezáltal a vérnyomást, de jótékony hatással van a terápiás együttműködés egyéb tényezőire is (pl. vérnyomásnapló vezetése).

Lépjünk tovább...

Az „Éljen 140/90 alatt!” program 2012-ben az otthoni vérnyomásmérés jelentőségének megtartása mellett, a betegek életmódváltását helyezi előtérbe.
A hypertoniás betegek eredményes kezelése azonban rendkívül összetett feladat. A terápiás siker elérésének nélkülözhetetlen faktora a betegek együttműködésének hosszú távra szóló megnyerése, illetve fenntartása.

lepesszamlalo2011-ben „A HYPERTONIA ÉVE 2011” alprogramban, az otthoni vérnyomásmérés fontosságára helyezték a hangsúlyt, miként ezt a Hipertonia Világnap jelmondata is ajánlotta. 2012 első félévében kezdődő „LÉPJ TOVÁBB PROGRAM” célja pedig annak a megvizsgálása, hogy a beteg együttműködését segítő eszközök alkalmazása miként segíti az egyénre szabott terápiahűség kialakítását, illetve a kitűzött vérnyomás célérték elérését.

A program nevének megfelelően a szervezők ezúttal a rendszeres mozgásra fókuszálnak. A mozgáshiány kedvezőtlenül befolyásolja vérzsír és vércukorszintet és önmagában a vérnyomást is. A rendszeres mozgás a vérnyomást befolyásoló összes tényezőt képes jó irányba terelni, ezáltal csökken a magas vérnyomás betegség kialakulásának valószínűsége, illetve a már kialakult betegség súlyossága is csökkenthető.

A programba kerülő betegek számtalan a terápiát és a helyes életmódot támogató eszközt kapnak a felmérés során. Ezek legfontosabbika egy lépésszámláló a hozzá tartozó mozgásnaplóval, amiben napi bontásban rögzítendő a megtett lépések száma és/vagy az egyéb mozgással töltött idő. Természetesen életmódtanácsokat is kapnak az érintettek, összesen 3 tematikus kiadványban – Rendszeres mozgás, Étrend, Kockázati tényezők – jutnak az információkhoz. Azt talán már említeni sem kell, hogy egy vérnyomásnapló is része az információs csomagnak.

A vizsgáltba került betegeknél mindösszesen 4 hónapig figyelik, hogy hogyan alakul a lépésszám, az aktív mozgás időtartama és a vérnyomás átlagos értéke, amit majd más, terápiás segédeszközt nem kapó betegek adataival vetnek össze.
A szervező „Éljen 140/90 alatt!” program gazdái biztosak benne, hogy a tavalyi felméréshez hasonlóan számos olyan hasznos információhoz jutnak, ami az egészséges emberek, a kezelőorvos, és a betegek részére is fontos útmutatást jelent, a kollégák jövőbeni gyógyító munkájában hasznos segítséget nyújt.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!