Ma Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
A+ A A-

Évekig életben tartja a szívbetegeket az új koszorúér ballon

DrugElutingBalloonMegelőzi az ér visszaszűkülését az a gyógyszert kibocsájtó ballon, amelyet a szívinfarktus veszélye miatt ültetnek a koszorúérbe. Az életmentő technikai újítást ismertető tanulmányt, az Amerikai Szívgyógyász Kollégium: Cardiovascular Interventions szakfolyóirata közölte.

Szívroham esetén a koszorúér elzáródását okozó szűkületet az érbe vezetett cső végén lévő ballon feltöltésével kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozása végett fémhálóból szőtt, rugalmas hengert is oda helyeznek. Ez a hengerke, világszerte angol nevén emlegetett sztent, nem engedi a veszélyeztetett érszakaszt újra beszűkülni.

Sok új sztent fémrostjainak felszínét olyan gyógyszerekkel is bevonják, amelyek megakadályozzák azon a helyen a véralvadást, a vérlemezkék összetapadását. A korábban beültetett hengerek felszínén ilyen gyógyszeres kezelés nem történt, ezért ott a véralvadás, a visszaszűkülés kockázata megmaradt.


A cikk a reklám után folytatódik

Bruno Scheller német professzor, aki a kérdés világszerte elismert szakértője, munkatársaival sok beteget operált a koszorúérbe vezetett katéter útján az új, gyógyszerrel bevont henger behelyezésével. A kutatók 54 beteget kezeltek a gyógyszert tartalmazó ballon beültetésével és eredményeiket 54, olyan beteg adataival hasonlították össze, akik gyógyszer nélküli ballont kaptak.

Az új, gyógyszerrel bevont ballon esetén a szövődmény lényegesen ritkább volt, mint gyógyszermentes ballon beültetése esetén. „A gyógyszeres ballon óriási előnye, hogy nem kerül a veszélyeztetett érterületre egy újabb fémréteg” – magyarázták a szakemberek.


MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!