Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Az élsportolók rejtett szívproblémái

fb Fabrice MuambaA 23 éves focista, Fabrice Muamba múlt héten bekövetkezett drámai összeesése a futballpályán rávilágított a fiatal élsportolók rejtett szívbetegségeire.

Fabrice Muamba a brit Bolton egyik legjobb formában lévő játékosának számított, míg egyszer csak váratlanul eszméletét vesztve a földre rogyott. Ez az eset sajnos korántsem egyedülálló, az Egyesült Királyságban minden héten átlagosan 12, látszólag teljesen egészséges és fitt 35 év alatti fiatalember veszíti életét nem diagnosztizált szívproblémából kifolyólag, derült ki a brit Fiatalkori Kardiológiai Rizikó (CRY) szervezet jelentéséből.

A korai szívproblémák az esetek többségében valamilyen örökletes betegség következtében alakulnak ki. Az élsportolók körében a túlzott fizikai igénybevétel miatt nagyobb a valószínűsége a szívinfarktus kialakulásának, különösen, ha valakinek már eleve volt valamilyen rejtett szívproblémája. Egy korábbi kutatás arra az eredményre jutott, hogy a hirtelen szívleállás kockázata akár kétszer nagyobb is lehet azoknál, akik nagyon magas szinten űznek egy sportágat.

A cikk a reklám után folytatódik

A riasztó statisztikai adatok miatt Dr. Steve Cox, a CRY munkatársa a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel az élsportolók figyelmét. A CRY számos angol klubcsapat számára biztosít szűrési lehetőségeket. „Háromszáz esetből átlagosan egy fiatal sportolónál életveszélyes egészségügyi kockázatot szűrünk ki a vizsgálatokkal. A rendszeres szűrés azért is különösen jelentős, mert sokszor a szívbetegségek legelső tünete a halállal járó hirtelen szívleállás” – mondta Dr. Cox.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!