Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
A+ A A-

Egyetlen szívdobbanásból diagnosztizálható a szívritmuszavar

ewiAz eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötszörte gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport.

Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassa: a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg. Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás során megadja mindezen információkat.

A szív összehúzódása azt a bioelektromos ingert követi, mely az ökölnyi izomcsomó ingerképző helyéről indul el és az EWI ezt a másodperc milliomodrészének eseményét teszi láthatóvá. A modern diagnosztikus eljárás mindezt ultrahang alkalmazásával változtatja képpé.

A cikk a reklám után folytatódik

A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés

A kutatók szerint az új technika különös értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt. A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb.


A Columbia Egyetemen kutató Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15–20 százalékáért felelős és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti.

„Az ultrahang olcsó és biztonságos technika, ezért elképzelhető, hogy a jövőben a doktor egy telefon méretű műszert visz a táskájában és azzal további, fontos adatokat nyerhet páciense betegségéről” – mondotta a vizsgálat vezetője. A módszert a Proceedings of the National Academy of Sciences ismerteti.


MTI

Címkék:
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!