Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
A+ A A-

A veszélyes szívritmuszavar jelei

noiszivroham 17157109Ha valaki dobszerű szívverést érez a mellkasában, légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztal és szédül, lehetséges, hogy az egyik gyakori, veszélyes szívritmuszavarban, pitvarfibrillációban szenved.

A pitvarfibrilláció idősebb korban gyakoribb, szélsőségesen felgyorsult szívverés. Az állapot következtében vér gyűlhet fel a szív felső pitvaraiban, növelve a vérrögképződés kockázatát, ami viszont akár stroke kialakulásához is vezethet. Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint a betegség, és a szakértők szerint a népesség elöregedésével ez a szám várhatóan tovább nő a következő 40 évben.

A pitvarfibrilláció krónikus kimerültséget és bénító fájdalmat okozva a betegek életminőségét is negatívan befolyásolja. Dr. Bruce Wilkoff, az amerikai Szívritmus Társaság elnöke megpróbálja felhívni a lakosság figyelmét a szívritmuszavarra utaló előjelekre, a kockázatra és az akár életeket mentő kezelési módszerekre. A lehetséges előjelek közé tartozik a doboláshoz vagy vergődő halhoz hasonló kalapálás a mellkasban, gyakori szívdobogásérzés, fizikai megerőltetést követő légszomj, csökkent mozgáskapacitás, mellkasi fájdalom, ájulás vagy szédülés.

A cikk a reklám után folytatódik

A rendelkezésre álló kezelésekkel kordában lehet tartani ezeket a tüneteket, helyre lehet állítani a normális szívritmust, és meg lehet előzni a vérrögképződést és a stroke-ot. Egyesek hajlamosabbak a pitvarfibrillációra, mint mások. A leggyakoribb kockázati tényezők közé tartozik például a 60 évnél magasabb életkor, a cukorbetegség, más szívpanaszok és a magas vérnyomás, pajzsmirigy betegség, krónikus tüdőbetegség, az alvási apnoé, a mértéktelen alkoholfogyasztás és serkentőszerek fogyasztása, valamint súlyos betegségek és fertőzések.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pitvarfibrilláció  szívritmuszavar 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!