Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Mi állhat a játékszenvedély hátterében?

Mi állhat a játékszenvedély hátterében?Brit kutatók egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megértsék, mi hajtja a szerencsejátékosokat, hogy újra és újra játsszanak, még ha nem is nyernek. Megfigyelték, hogy a 'majdnem győzelem' is olyan folyamatokat indít el az agyban, amelyek aktiválják a jutalomközpontot – ennek köszönhető, hogy akkor is újra szerencsét próbálnak, ha arra minden pénzük rámegy.

A kísérletben 20 szerencsejátékos vett részt – a skála széles volt: lottójátékosok és rendszeres sportfogadók is voltak közöttük. Egy játékautomatán kellett játszaniuk, ezalatt pedig a tudósok MRI-vel vizsgálták agyi tevékenységüket. Az eredmények a The Journal of Neuroscience című folyóiratban olvashatóak.

Amikor a két ikon a gépen összeillett, az alanyok nyertek 75 centet, és az MRI szerint ilyenkor aktiválódott a jutalomközpont is. Ez nem történt meg akkor, amikor két különböző figurát dobott ki a gép. A kísérlet szempontjából legfontosabb folyamatok azonban akkor voltak megfigyelhetőek, amikor a két ikon egyetlen mezőre állt meg egymástól, vagyis csupán egy hajszálon múlott a győzelem: ebben az esetben ugyanis az agyban éppen olyan folyamatok játszódtak le, mintha pénzt nyertek volna.

A cikk a reklám után folytatódik

A „majdnem győzelem” is dopaminrobbanással jár az agyban

Ezek a felfedezések azért izgalmasak, mert bebizonyítják, hogy a 'majdnem győzelem' is olyan dopaminrobbanással jár az agyban, mintha nyernének – mondta Luke Clark, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben. Ez a dopaminbomba pedig megmagyarázhatja, hogyan válnak függővé a szerencsejátékosok, és miért nem képesek abbahagyni a játékot – tette hozzá.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dopamin  játékszenvedély 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!