Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Régi - új szer a játékszenvedély ellen

Régi - új szer a játékszenvedély ellenA főleg alkohol és drogfüggőség kezelésében alkalmazott naltrexon úgy tűnik, a játékszenvedély ellen is hatásos lehet.  A Minnesota Egyetem kísérletében részt vevő kóros játékszenvedélyben szenvedők közel 40 százaléka képes volt lemondani szenvedélyéről legalább egy hónapra a gyógyszer segítségével.

A hatóanyag nélküli placebóval kezelt résztvevők csoportjában ez az arány csupán 10.5 százalék volt. A kísérletben 14 és 59 év közötti játékosok vettek részt, akik heti 6-32 órát töltöttek szerencsejátékkal a kezelést megelőzően. A résztvevők nagy többségénél észlelhetőek voltak a depresszió és a kóros szorongás bizonyos tünetei, de egyikük sem szenvedett bipoláris depresszióban, skizofréniában és más elmebetegségben a kísérletet megelőzően.

A kutatók 58 férfit és nőt választottak ki véletlenszerűen, akiknek napi 50, 100 illetve 150 milligramm naltrexont adtak, 18 héten keresztül. További 19-en hatóanyag nélküli placebót kaptak.


A naltrexon kezelés egyértelmű javulást eredményezett a kóros játékszenvedélyben szenvedőknél, de a dózis, úgy tűnik, nem befolyásolja a szer hatékonyságát. A kutatók szerint kísérletük egyértelműen bizonyítja a naltrexon hatékonyságát a játékszenvedéllyel küzdő betegek esetében.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkohol  drogfüggőség  játékszenvedély 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!