Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jónás és Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
A+ A A-

A XXI. század betegsége: az alkoholizmus

Tartalomjegyzék

A XXI. század betegsége: az alkoholizmusAz alkohol fogyasztásának legsúlyosabb következménye az alkoholizmus. Az alkoholizmus jellemzői a mértéktelen ivászat, a sikertelen kísérletek az ivás abbahagyására, illetve az alkohol fogyasztásának folytatása az általa okozott társadalmi és munkahelyi problémák ellenére. A férfiak négyszer nagyobb eséllyel válnak alkoholistává, mint a nők.

Az alkoholt fogyasztók mintegy 10%-a válik alkoholistává. Az alkoholisták hosszú időn keresztül nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, és attól függővé válnak. A naponta átlagosan elfogyasztott alkohol mennyisége alkoholistánként változó, lehet akár viszonylag kevés, napi 2 ital nők, és 3 ital férfiak esetében (egy ital 3,6 dl sörnek, 1,5 dl bornak, 5 cl tömény italnak, például whiskynek felel meg). Sok alkoholista ún. „tivornyázó”, azaz egyes napokon akár 5 vagy több italt is elfogyaszt, míg más napokon keveset, vagy semennyit.

Alkoholizmus és más alkohollal kapcsolatos rendellenességek minden életkorban előfordulhatnak. Az alkoholisták vérrokonaiban nagyobb az alkohollal kapcsolatos rendellenességek kialakulásának esélye, mint a véletlenszerűen választott személyek esetében. Az alkoholizmus gyakrabban alakul ki a vér szerinti, mint az örökbefogadott gyermekekben. A serdülők körében egyre több az alkohol által okozott probléma, ezek néha végzetesek. Idősebb emberekben adott mennyiségű alkohol elfogyasztása magasabb véralkoholszintet eredményez, mint a fiatalokban. Ez a tendencia főként az izomszövetek mennyiségének csökkenésével, és a zsírszövetek mennyiségének növekedésével magyarázható, ami az öregedés során a legtöbb emberben bekövetkezik.

A cikk a reklám után folytatódik

A kábítószer-fogyasztók és alkoholisták gondozása (1997–)

A kábítószer-fogyasztók és alkoholisták gondozása (1997–)

Forrás: KSH

Az alkoholizmus destruktív viselkedéshez vezet. Az ivás miatt megszakadhatnak a családi és társadalmi kapcsolatok, gyakoriak a válások. A munkától való gyakori távolmaradás munkanélküliséghez vezethet. Az alkoholisták gyakran képtelenek szabályozni viselkedésüket, sokszor vezetnek részegen, gyakoriak az esésből, verekedésből vagy közúti balesetből származó sérülések. Egyes alkoholisták erőszakossá válnak. A férfiak alkoholizmusa gyakran a nőnemű családtagok bántalmazásához vezet.

Az alkohol által okozott egyéb rendellenességek nem tartoznak az alkoholizmus meghatározásába. Annak ellenére is komoly alkohollal kapcsolatos problémák adódhatnak, hogy a személy munkáját és otthoni teendőit ellátja. Az ezekben a rendellenességekben is tapasztalható mértéktelen alkoholfogyasztásért a szervezet súlyos árat fizet, számos fizikai és mentális probléma alakulhat ki.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!