Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Egyre többet tudnak a fiatalok a dohányzás káros hatásairól

cigarettes 47061871Egyre bővebb ismeretekkel rendelkeznek a fiatalok a dohányzás egészségre káros következményeiről, a leszokás lehetőségeiről ugyanakkor még keveset tudnak, pedig érdekelné őket, hogy miként tudnák letenni a cigarettát – mondta a Füstmentes Világnap alkalmából Dr. Pénzes Melinda, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének tanársegédje.

Az oktató munkatársaival hat hazai nagyvárosban végzett követéses vizsgálatot az elmúlt években serdülők körében. A kutatás kezdetekor a 6. évfolyamos diákok 4,5 százaléka dohányzott rendszeresen, két évvel később viszont már 13 százalékuk gyújtott rá legalább egyszer havonta. Eközben a 9. évfolyamon már 26, míg a 11. évfolyamon 37 százalék volt a dohányzók aránya - írja a Semmelweis.hu.

A kortársak, a családi minta hatása befolyásolja leginkább a fiatalokat, amikor a dohányzásról van szó – mondja Dr. Pénzes Melinda. Ráadásul a serdülők számtalan nehézséggel találkoznak, és ha nem találnak hatékonyabb megküzdési stratégiát, gyakran választják ők is a dohányzást. A szakember szerint a cigaretta egyfajta kapudrognak is tekinthető, mert aki rágyújt, az nagyobb eséllyel más káros szenvedélyeket is kipróbál. Ráadásul minél korábban választják ezt az utat a fiatalok, annál valószínűbb, hogy nem, vagy csak jóval később tudják letenni a cigarettát.

Dr. Pénzes Melinda a hatékony megelőző programok fontosságára és a leszokás lehetőségeinek megismertetésére hívja fel a figyelmet. Mint mondja: a felnőtt dohányosok bár többször próbálkoznak életük során a leszokással, mégis gyakran csak akkor határozzák el igazán, hogy leteszik a cigarettát, ha komoly betegség támadja meg őket vagy közeli hozzátartozójukat.

Tapasztalatai szerint sokan nem tudják, hogy hova forduljanak, ha le szeretnének szokni a dohányzásról. A tüdőgondozók, az ingyenes leszokást támogató telefonos tanácsadás (06-80-44-20-44), vagy akár a háziorvos, illetve az internet (leszokaspont.hu) útján is kérhetünk segítséget a leszokásban – hangsúlyozza. Minél régebb óta, és minél többet cigarettázik valaki, annál nagyobb erőpróbát jelent a leszokás a szakember szerint. A dohányzás mögött számtalan ok húzódhat, mint például a nikotinfüggőség, a cigarettázás bizonyos helyzetekkel való összekapcsolása, nehézségekkel szembeni tehetetlenség érzése vagy akár hangulatzavarok is, így a leszokást is komplex módon érdemes megközelíteni. Ebben segíthet a személyre szóló tanácsadás.

Kele Tímea

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Füstmentes Világnap  dohányzás  leszokás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!