Ma Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
A+ A A-

A szájszag, rossz lehelet évezredes probléma

Tartalomjegyzék

A szájszag, rossz lehelet évezredes problémaA rossz lehelet évezredes probléma: már az ókori Hellászban és Rómában is gondot okozott, a Talmud szerint pedig törvényes válóok volt. Feljegyzések szerint bor és gyógynövények felhasználásával készített szerrel vették fel a harcot a szájszaggal.

A halitózis (vagy rossz lehelet, szájszag) –  gyűjtőnév: minden olyan esetet ezzel a névvel illetünk, amikor a kilélegzett levegő kellemetlen szagú. 

Leginkább baktérium-okozta probléma, de más tényezőkkel is összefügghet. Mind a kellemetlen szájszagot árasztó személy, mind környezete szempontjából rengeteg kényelmetlenséggel jár: stresszt, alacsony önértékelést vált ki, ha emiatt az emberek általi kedvezőtlen  megítéléssel is szembesülni kell. 

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A rossz lehelet 85–90%-ban szájüregi eredetű

szajszag_47752090Befolyásolhatja az elfogyasztott táplálék sajátossága (gondoljunk csak a fokhagymára, hagymára, húsra, halra és sajtra), valamint az elhízás, a dohányzás, és az alkoholfogyasztás. Kiválhatják életviteli tényezők is: szájlégzés, koplalás, hosszú beszéd, stressz, valamint bizonyos gyógyszerek.

Éjszaka, az  alvásperiódus alatt a szájüregbe kevesebb oxigén jut, ezért a reggeli ébredéskor kellemetlen szagú lehelet tapasztalható. A reggeli rossz lehelet elillan étkezés, fogmosás, szájöblítés hatására.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!