Ma Vilmos és Bíborka napja van. Holnap Herman napja lesz.
A+ A A-

Komolyan kell venni a hiányzó fogak következményeit

fogpotlasA fogászati megbetegedések nagy része orvosolható anélkül, hogy a saját fog eltávolítására kerülne sor. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szakemberek is arra törekednek, sikerüljön gyökérkezeléssel, töméssel, inlay alkalmazásával helyreállítani az egészséget. Ha azonban túl sokára fordulunk szakemberhez, akkor könnyen lehet, már csak a húzás jelenthet segítséget. Ilyenkor foghiány keletkezhet, ami az elülső fogak esetében különösen sok hátránnyal jár. Míg a rágófogaknál a hosszú távú következményekkel kell számolni, addig az első fogak esetében a megjelenésre nyomja rá bélyegét erőteljesen a foghiány. Ha nem pótolja időben valaki a hiányzó fogát, az sok kellemetlenséggel járhat.

Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni a mihamarabbi fogpótlás szükségességét. A területen sokan választják a híddal történő pótlást, mely alkalmazásával egyszerre több fog is pótolható. A hídpillérek lehetnek saját fogak, melyekre korona kerül, de akár implantátum is beültethető, hogy a későbbiekben pillérként szolgáljon egy híd felhelyezéséhez. Az időtényező mellett nem mehetünk el, ugyanis a tartós foghiány hatással van a rágás és az emésztés teljességére, de a fogsor is változásokon mehet keresztül. A hiány környéki fogak elmozdulhatnak, meglazulhatnak, de a túloldalon levőknél túlterhelés is előfordulhat, ami idő előtti megbetegedéshez vezethet.

Természetesen ott van még az esztétikum, amire szintén figyelmet kell fordítani. A hiányos fogsor az ápolatlanság érzetét keltheti, ennek pedig a magánéletben és a karrier terén is hátrányait észlelhetjük. Fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres fogorvos látogatásra, így még időben fény derülhet arra, ha bármilyen kezdődő fogászati megbetegedésről van szó. Ilyenkor megtörténhet a fogkő eltávolítása is, amelyre kiemelten célszerű figyelni. A fogköves fogak környékén ínygyulladás és fogágy betegség alakulhat ki, ami a saját fogak elvesztésével járhat.

Egy vagy több pótlására is alkalmazható a híd, amely egyszerre állítja helyre a rágási funkciót és az esztétikum kapcsán sem elhanyagolható szerepe. A híd eredményes kialakításához hídpillérre és a hiányt pótló műfogakra van szükség. Nem ritka, hogy hídpillérként saját fogat nem sikerül alkalmazni, ilyenkor kerülhet képbe az implantátum beültetése. A hídhoz használt műfogak egyébként porcelánból készülnek és a fogsorhoz tökéletesen passzoló megjelenéssel bírnak.

A korábbiakban említett fogágy betegség következtében a saját fogak meglazulhatnak. Ekkor is remek választás lehet a híd alkalmazása, méghozzá kihasználva annak sínező funkcióját. Ezzel a módszerrel a saját fogak elvesztése megelőzhető. Fontos tisztában lenni azzal, hogy akár egyetlen fog elvesztése is elindíthat egy olyan lavinát, ami a teljes fogsorra negatív hatással lesz. A szakemberek is azt hangsúlyozzák tehát, hogy ennek megfelelően lehetőség szerint mihamarabb gondoskodjunk az elvesztett fogak pótlásáról.

Ha sorra vennénk a leginkább népszerű fogpótlási módszereket, akkor az implantátum alkalmazása egyre inkább vezető helyet foglalna el. A megfelelő számban és helyre beültetett implantátumokkal akár a kivehető fogsor helyett fixen rögzített is alkalmazható, ami kényelmi szempontból korántsem elhanyagolható.

A fogászati implantátum akár egy életre megoldhatja a foghiányt, és segítségével rendkívül szép, természetes hatást keltő végeredmény születik. Ennek azonban egyik előfeltétele a rendelkezésre álló megfelelő mennyiségű csontállomány, valamint a szájhigiénia. A legtöbben az iránt érdeklődnek, hogy miként történik az implantátum beültetése. A folyamat többlépcsős, és szájsebész segítségével, helyi érzéstelenítésben zajlik. A szakember először a műgyökér számára alakít ki egy úgynevezett fészket, ahová az eszköz beültetésre kerül. A sebnek természetesen meg kell gyógyulnia ahhoz, hogy arra rákerülhessen a tényleges műfog, az implantátum felépítménye. A korszerű érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentesen zajlik a folyamat, és bár komolyabb lábadozási időre nem kell számítani, de egy pihenőnap mégis jól jöhet a műgyökér behelyezése után. Az implantátum látható része, a műfog egyedi sajátosságok alapján készül, és tökéletesen illeszkedik a fogsor többi eleméhez.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres fogorvos látogatás és a megfelelő szájhigiéniára való ügyelés fontosságát. A megfelelő magánklinika és emberközpontú szakemberei a korábbi rossz tapasztalatokat is képesek felülírni, így azok számára is ideális választásnak bizonyulhatnak, akik tartanak a fogászati beavatkozásoktól. A teljes, ép fogsor a magabiztosság egyik építőeleme is lehet, ami végső soron az életminőség javítását szolgálja.

 

Kapcsolódó kifejezések: fogkő  fogpótlás  fogágy betegség  implantátum  ínygyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!