Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Leküzdhető a fogorvossal szembeni félelem

fogorvosnal sxc 68945746Ha az utcán sétálva véletlenszerűen megszólítanánk tíz embert azzal a kérdéssel, hogy fél-e a fogorvostól, hat biztosan igent mondana, és talán csak kettő rázná a fejét.

A fogorvoslással kapcsolatban sok előítélet, félelem rögzült

A fogorvossal szembeni rettegés még mindig él, és a technikai fejlődés ellenére sem csökkent a szorongás mértéke. A hajdanán nagyobb fájdalmat okozó foghúzás ma már kizárólag korszerű érzéstelenítéssel történik. Szakszerű végrehajtása pedig kizárja, illetve jelentősen csökkenti a fájdalmat. A fogászat technikai eszközei ugyancsak fejlődtek, amelynek eredményeként az egyes fájdalmat okozó beavatkozások ideje lerövidíthető.

Ma, amikor a fogászati ellátás „pénztárcába vágó” ügy, s ugyanakkor lehetőség van a választásra, nem mindegy, hogy kit keresünk fel fogaink rendbetétele ügyében, tudja-e a fogorvos megfelelő feltételek és módszerek alkalmazásával oldani görcseinket. Lássuk hát, hogy mit várhatunk el e téren a minden tekintetben képzett doktortól.

1. A sürgősségi ellátást leszámítva a legideálisabb, ha előre megbeszélt időpontban mehetünk a rendelésre, hogy ne kelljen esetleg órákat várnunk a kezelésre, ami súlyos lelki terhet jelenthet.

„Jó lenne, ha nem úgy indulnánk el otthonról,
mintha a fogunkat húznák...”

2. Mivel a fogorvosi beavatkozás ideje percnyi pontossággal nem adható meg, az esetleges rövid várakozás oldható a váróban elhelyezett érdekes újságok, horoszkópok stb. lapozgatásával. Ne azon „rágódjunk”, hogy mi vár ránk néhány perc múlva, hanem kössük le figyelmünket az olvasással, amire máskor talán nem is jut időnk.

3. Az érdeklődő, megnyugtató szavakkal hozzánk forduló asszisztensnő, a vele való beszélgetés is segíthet a szorongás oldásában.

4. A felmérések szerint az egyszerűen berendezett, otthonos kezelőhelység a megnyugtató. A „hivalkodó” műszerezettség, a „műtőhangulat” arra enged következtetni, hogy a fogorvos kevés gondot fordít páciense „lelkivilágára”. Kisgyerekeknél még a fehér orvosi köpeny is félelmet okozhat valamely korábbi „fájdalmas” élmény hatása.

fogorvosivaro sxc 3513

5. A figyelmes fogorvos gondot fordít arra is, hogy az első találkozáskor, a részletes anamnézis felvétele után pontosan és egyértelműen tájékoztatást adjon a kezelés menetéről, beleértve a kritikus, fájdalmat okozó részletek és az utófájdalmak eshetőségét is, hiszen tudnia kell, hogy a szorongó beteg kezelése húsz százalékkal hosszabb időráfordítást is igényel.

Reméljük hát, hogy mindenkinek sikerül megtalálnia ideális fogorvosát, akihez rendszeresen visszatér ellenőrzésre, s nem úgy indul el otthonról, mint akinek a „fogát húzzák”...

409 fogaszat ikonkaINFOTÁR:
Fogászati ellátás (Budapest, vidék)

 

 

Kapcsolódó kifejezések: foghúzás  fogorvos  fogszuvasodás  félelem a fogorvostól 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!