Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Új eljárás: fogtömés fúrás nélkül

dentist-drillA Leedsi Egyetem kutatói kifejlesztették a fogszuvasodás kezelésének egy teljesen  fájdalommentes módját, amely visszafordítja a savaktól származó károsodást, és megújítja a fogakat.

Az új, forradalmi eljárás alapjaiban változtathatja meg a fogtöméshez fűződő viszonyokat, mondják a kutatók. Fogszuvasodásról akkor beszélünk, amikor a fogkőben lévő baktériumok által termelt sav elkezdi feloldani a fogban található ásványi anyagokat, miközben mikroszkopikus lyukak, vagy pórusok képződnek a fog felületén. A szuvasodás előrehaladtával a mikropórusok száma és mérete egyaránt növekedésnek indul, míg végül az elszuvasodott fogat ki kell fúrni, majd a lyukat betömni, hogy megakadályozzák a további fogfájást.

A fogfúrás puszta gondolata nagyon sok embert rémiszt el a rendszeres fogorvosi látogatásoktól. A fúrástól való félelem miatt sokan addig halogatják a fogászati rendelők felkeresését, hogy már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fogszuvasodásból származó fájdalom már szinte elviselhetetlen.

A cikk a reklám után folytatódik

A Leedsi Egyetem kutatói által kidolgozott új módszer lényege, hogy a fogorvosok egy peptid alapú folyadékkal vonják be a fog felületét. A peptid technológia ugyanazon az elven alapul, ahogyan a fogak kialakulnak, és segítségével stimulálni lehet a fog regenerálódását. „Szinte hihetetlennek hangzik, de ezzel a módszerrel a sav által károsodott fog képes önmagát regenerálni. Ez egy teljes mértékben természetes, sebészi beavatkozást nem igénylő, és tökéletesen fájdalommentes eljárás”, mondta Jennifer Kirkham a Leedsi Egyetem Fogászati Intézetének professzora, az új technika egyik fő kidolgozója.

A peptid alapú „varázsfolyadékot” a Leedsi Egyetem Vegyészeti Iskolájának kutatói dolgozták ki Dr. Amalia Aggeli vezetésével. A folyadék a P 11-4 néven ismert peptidet tartalmazza, amely bizonyos körülmények mellett rostokba rendeződik. A gyakorlatban ez azt jelenti, a fog felületére helyezve a folyadék képes beszivárogni a mikropórusokba, ahol spontán módon zselés állagúvá válik. Ez a zselés anyag egyfajta keretet képez a fog körül, ahol megköti a kalciumot és belülről regenerálni kezdi a fog ásványi anyagait, mondta Dr. Aggeli.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: P 11-4  fogszuvasodás  fogtömés  peptid technológia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!