Ma Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
A+ A A-

Fogas kérdések: mennyire tartósak a legújabb pótfogak

zirconium_pcA Freiburgi Egyetemi Klinika munkatársai Barcelonában mutatták be a timfölddel megerősített cirkónium-oxid fogpótlások hatásosságát a Nemzetközi Fogorvosi Kutatók Szövetségének konferenciáján.

A timfölddel megerősített cirkónium-oxid fogpótlások hatásossága

Az új fogpótlások sikeressége átlagosan 88,9%-os volt a szakemberek által készített hatásvizsgálatok alapján. Ezek a fogpótlások egyetlen darabból állnak, szemben a leggyakrabban használatos, több részből felépülő fogpótlásokkal.

Az eredmények kiegészítik egy szintén az idei évben, nagyobb mintán végzett felmérés konklúzióit. Ez utóbbi, de korábban lezajlott kutatásban 387 beteg fogsorát érintően került beültetésre 831 implantátum, amelyek közül 162 csontbeültetéssel együtt került rögzítésre, míg 47 esetben arcüreg emelésre is szükség volt. Az átlagos sikerráta 95%-os volt az új típusú implantátumok esetében (az értékek a felülettípusoktól függően változtak, 92,77% a borítás nélküli, 93,57% a bevonattal készült és 97,6% az új, savmarott felületű implantátumok esetében). Egyetlen beültetett fogpótlás sem törött el, és nem volt jelentős különbség a fogpótlások stabilitásában attól függően sem, hogy csavaros vagy csapos rögzítést alkalmaztak.

A cikk a reklám után folytatódik

A szakemberek szerint az új, savmarott felületű implantátumok magasabb sikerrátája valószínűleg a felületnek tulajdonítható, mivel az inkább érdesebb felszínű, mint a különböző bevonattal vagy anélkül készülő fogpótlások. Az Alabamai Egyetem orvosa, Jack Lemons ugyanakkor úgy véli, az érdesebb felületek idővel akár nagyobb problémát is okozhatnak, hiszen az ilyen felszínű implantátumokról ismert, hogy egy idő után különböző deformitásokat idézhetnek elő.

Kapcsolódó kifejezések: cirkónium-oxid  fogpótlás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!