Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bertalan napja van. Holnap Lajos és Patrícia napja lesz.
A+ A A-

A foghullás előre jelezheti az elbutulást?

dentist_visitA kutatók szerint azoknál az idős embereknél, akiknek rövid időn belül sok foguk hullik ki, jelenősen megemelkedik a demencia diagnosztizálásának kockázata is.

Fogínygyulladás, halálos következményekkel

A magyarázat nem is olyan bonyolult: a fogínygyulladás miatt a szervezet olyan anyagokat termelhet, amelyek felgyorsítják az agyban a sejthalált.

Az új kísérletben 6500 65 évnél idősebb japán alany vett részt, akiken fogorvosi és pszichiátriai vizsgálatokat is elvégeztek. Kiderült, hogy azok körében, akiknek már csak kevés saját foguk volt, sokkal gyakrabban fordult elő Alzheimer-kór vagy memóriavesztés, mint azok esetében, akik még korukhoz képest sok természetes foggal rendelkeztek – írja a Behavioral and Brain Functions.

A cikk a reklám után folytatódik

Az is kiderült, hogy a demencia tüneteit mutató páciensek ritkán vagy egyáltalán nem jártak fogorvoshoz, ami magyarázatot adhat a problémára. A fogínygyulladás ugyanis, ami fogvesztést eredményezhet, olyan anyagok termelődését segíti elő a szervezetben, amelyek felgyorsítják az agyban az idegsejtek elhalálozását, így memóriavesztést okozhatnak.

Dr. Nozomi Okamoto szerint azonban nem kizárt, hogy más folyamatok is közrejátszanak abban, hogy a foghullás kapcsolatban van a szellemi leépüléssel, ezért a kutatásokat tovább folytatják.

Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer-kór  demencia  fogínygyulladás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!