Ma Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
A+ A A-

Amalgám tömések: újra vizsgálják, hogy káros-e

Amalgám tömések: újra vizsgálják, hogy tényleg káros-eAz amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration, FDA) 18 hónappal ezelőtt kijelentette, hogy az amalgám tömések használata teljesen biztonságos. Most azonban a szakemberek mégis úgy döntöttek, hogy újra megvizsgálják a kérdést, miután négy fogyasztói érdekképviselet vitatta a korábbi döntést.

Az amalgám 50 százaléka higany, további összetevői között pedig szerepel az őrölt réz, az ón és az ezüst. A fogorvosok véleménye szerint használata biztonságos, hatékony, és az anyag ráadásul olcsó is, ami nem elhanyagolható szempont. Ráadásul 150 éve használják, és eddig nem sikerült rábizonyítani, hogy bármiféle egészségügyi problémát okoz – írja a NewsDay.

Az FDA 2009 márciusában döntött úgy, hogy az amalgám használatát továbbra is engedélyezi, ezt a döntést azonban a fogyasztói érdekképviseletek megtámadták. Véleményük szerint ugyanis az amalgám használata egyáltalán nem biztonságos, és ezt friss tanulmányok is igazolják, amelyek szerint a tömések neurológiai problémákat, többek között akár Alzheimer-kórt is okozhatnak.

A cikk a reklám után folytatódik

Az FDA szakértői kedden és szerdán tanácskoznak az új tudományos eredményekről, ők ugyanis szintén kaptak bejelentést olyan emberekről, akiknek az egészségi állapotán rontott az ezüst színű tömés. Az újabb döntésben az is szempont lehet, hogy sok országban már betiltották az amalgám használatát, máshol pedig korlatozások vannak érvényben vele kapcsolatban.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: amalgám  fogtömés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!