Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

BPA: új mumus a fogtömésekben

BPA: új mumus a fogtömésekbenA szülők eddig amiatt aggódtak, hogy az amalgám tömésekben túl magas a higanytartalom, mostanában azonban a színre lépett egy új mumus: a legújabb híresztelések szerint ugyanis mind az amalgám, mind a „fehér” tömések tartalmazzák a biszfenol A (BPA) nevű vagyületet, amelyről eddig ellentmondásos tudományos eredmények születtek.

A fogtömésekben is található BPA?

A BPA-t rengeteg műanyag előállítása során használják, többek között az üdítős palackok és az ételhordók gyártásakor is. Eddig több kutatás is megpróbálta bebizonyítani, hogy a vegyület káros az emberi szervezetre, és akad több erre utaló jel is, azonban egyértelmű eredmények még nem születtek a témában – írja a WebMD.

A szakemberek elmondása alapján a fogtömések alapvetően nem tartalmaznak BPA-t, ugyanakkor vannak bennük olyan anyagok, amelyek nyállal érintkezve átalakulhatnak BPA-vá. Arról, hogy ez milyen következményekkel járhat, dr. Abby F. Fleisch beszélt.

A cikk a reklám után folytatódik

A BPA körülbelül 3 órával a fogászati kezelés után valóban jelen van a nyálban, arról azonban nincsenek adatok, hogy ez jelent-e valamiféle kockázatot, és ha igen, akkor mekkorát. A legjobb, ha néhány óra elteltével alaposan kiöblítjük a szánkat és ki is töröljük – ezzel jelentősen csökkenthető mindenféle kockázat – mondta Fleisch.

Mindezek ellenére azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy a fogtömések sokkal több előnnyel járnak, mint amennyi veszélyt tartogathatnak, így addig, ameddig nem találnak a tudósok alternatív tömőanyagokat, folytatni kell ezek használatát – tette hozzá.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikk(ek):

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: BPA  amalgám  biszfenol A  fogtömés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!