Ma Lóránt és Loránd napja van. Holnap Gusztáv napja lesz.
A+ A A-

5 meglepő dolog ami veszélyezteti fogainkat

5 meglepő dolog ami veszélyezteti fogainkatÍme 5 meglepő dolog, amikről nem is hinnénk, hogy fogaink romlásához vezethetnek...

Elsőként vegyük a nyelvpiercinget

Látszólag nagy a kísértés, hogy eljátszadozzunk a kis szegeccsel, felső fogsorunkhoz hozzányomva a kis fémgolyót. Ettől már kisebb hézagok, rések keletkezhetnek a fogak közt, a helyrehozásához szükséges fogszabályzó pedig többezer dollárba is kerühet – derül ki egy 26 éves nő tanulmányából, melyet a Journal of Clinical Orthodontics nevű szaklapban tettek közzé.
A Buffalo Egyetem Fogászati Iskolájának fogszabályzási adjunktusa, Dr. Sawsan Tabbaa elmondta, a nyelvpiercingnek léteznek további lehetséges mellékhatásai is, melyek egyre gyakoribbá válnak: szájüregi vérzés, a fogak elhajlása, elcsorbulása, letöredezése, ínysérülések, és a legrosszabb esetben még agyi tályog (gennyes gócok) is kialakulhat.

SMS-ezés

A Chicagói Fogorvosi Társulat által megkérdezett öt fogorvosból négy szerint pácienseik rendszeresen SMS-eznek a vizsgálati székben ülve. A világ fogorvosainak fele szerint ez nehezíti a páciensekkel való kommunikációt, és hátráltatja a betegellátást. (Habár az SMS-ezgetés még nem szerepel a világ 5 legidegesítőbb viselkedése közt, mint a szemöldökszedegetés, melyhez a fogorvosi lámpát használják, a karfán való játszadozás, könyvek és magazinok olvasgatása a vizsgálat alatt, és a mobiltelefonálgatás.)

A cikk a reklám után folytatódik

Körömrágás, vagy a ruhacímkék foggal való letépése, esetleg üvegkupakok eltávolítása

Évtizedeken át tartó körömrágás után a chicagoi John Meyernek 15 ezer dollárjába került, hogy fogait rendbehozassa. Dr. Jeffrey Weller, John fogorvosa elmondta: rossz szokása következtében páciense felső fogsora teljesen eldeformálódott. A fogorvos így emlékezett vissza: "fogainak alja csipkézett volt, akárcsak a körmei...".

Gyógyszerek

Néhány savkötő és a köhögés elleni cseppek annyi cukrot tartalmaznak (ha nem többet), mint a csokoládé, állítja a Chicago Fogászati Társaság. Míg a cukor általánosságban sem tesz jót a fogaknak, az igazi veszélyt az jelenti, hogy mennyi ideig tartózkodik a szánkban egy bizonyos édesség. Továbbá a csontritkulás megelőzésére és kezelésére használt gyógyszerek (úgynevezett biszfoszfonátok) is összefüggésbe hozhatóak az állkapocs-oszteonekrózis kialakulásának kockázatával, kismértékben növelik azt. Ez egy ritka betegség, de komoly gondokat tud okozni az állkapocscsontban, ezért ajánlatos jelezni a fogorvosunknak, ha ilyen gyógyszereket szedünk.

Evési rendellenességek

A Nemzetközi Étkezési Rendellenességek Egyesülete (National Eating Disorders Association) elmondása szerint a fogorvosok azonnal az élvonalban vannak, amikor az étkezésről van szó, hiszen a szájban történő elváltozások a leggyakoribb jelei ezeknek a betegségeknek. A bulémikus betegek 89 százalékának roncsolódottak a fogai, a gyakori hányás és táplálkozási hiányosságok következtében. A gyomorsav rideggé, törékennyé, gyengévé és áttetszővé teheti a fogakat. A fogak színe, formája és hosszúsága is megváltozhat, miként érzékenyebbé válhat hőmérsékletre is.

A fogszuvasodást még a kiterjedt fogmosás vagy a hányást követő öblögetés is súlyosbíthatja.

Kép: sxc.hu

Kapcsolódó kifejezések: bulimia  fogszuvasodás  körömrágás  nyelvpiercing 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!