Ma Nóra és Lili napja van. Holnap Izabella és Dalma napja lesz.
A+ A A-

Nem mérgező a régi tömésekben található higany

Nem mérgező a régi tömésekben található higanyKanadai kutatók szerint az ezüst színű higanyalapú fogtömések talán mégsem olyan veszélyesek, mint azt korábban hitték, derül ki a Chemical Research in Toxicology online számából.

A higanyt tartalmazó amalgámot több mint egy évszázadon keresztül használták a fogorvosok a lyukas fogak tömésére.

Az elmúlt években kétségek merültek fel alkalmazásukkal kapcsolatban, esetlegesen mérgező higanytartalmuk miatt.

A higany azonban a különböző vegyületekben különböző kémiai formában található meg, melyek toxicitása is eltérő. Mindeddig nem sokat tudtunk arról, hogyan változik az amalgámtömésekben található higany kémiailag az idő előrehaladtával.

Graham George vezetésével a Saskatchewani Egyetem kutatói speciális röntgen segítségével elemezték frissen készített és húszéves fogtömések felszínét. Az új tömések fémes higanyt tartalmaztak, amely mérgező lehet.

A régi tömésekben azonban a higany az úgynevezett béta-higanyszulfid, vagyis cinóber formában van jelen, és nem valószínű, hogy mérgező.

A cikk a reklám után folytatódik

A szakértők megállapították, hogy a tömések higanytartalmuk akár 95 százalékát is elveszthetik idővel. A higanytartalom csökkenhet a párolgás, a különböző fogápoló termékek, valamint egyes ételek hatására is.

Ugyanakkor még mindig aggodalomra adhat okot az „elveszett” higany, hiszen az szintén veszélyt jelenthet a szervezet számára.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: amalgám  fog  fogtömés  higanymérgezés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!