Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Helyes szájápolás = jó egészségi állapot

 A tanulmányok egymás után mutatnak rá a szájhigiéne és az általános egészségi állapot közti kapcsolatra. A szervátültetésre váró több ezer amerikai számára kritikus a gyulladásmentes, egészséges szájüreg a műtét sikeréhez és speciális fogorvosi kezelésre szorulnak. Az áprilisi Szervdonor Hónap keretében a Dél-Karolinai Egyetem fogorvosi kara szeretné felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a szájüreg egészségi állapota mind a donor, mind az átültetésre váró beteg esetében.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint az Egyesült Államokban évente több, mint 25 000 szervátültetést végeznek, többek közt szív-, vese-, máj-, bél- és hasnyálmirigy-átültetést. A betegeket számtalan gyógyszer segítségével készítik fel a beavatkozásra. “A transzplantált betegek új lehetőséget kapnak az életre, de ezzel együtt egész életükben gyógyszereket kell szedniük, mely újabb komplikációk felmerülésével járhat.” – mondta Dr. Hessam Nowarzi, a Fejlett Periodontika program igazgatója.

Az immunszupresszánsok, mint amilyen a cyclosporine, a prednisone és az azathioprin azért szükségesek, hogy megelőzzék a beültetett szerv kilökődését. Ezek a szerek szájszárazságot is okozhatnak, mely remek táptalaja a fertőzéseknek. “A kutatásunk kimutatta, hogy a súlyos komplikációkat gyakran vírusfertőzések okozzák.” – mondta Nowrazi. "A stressz, az immunszupresszánsok, vagy az immunrendszer nem megfelelő működése aktiválhatja a vírusfertőzést, mely károsíthatja a szervet.” Hozzátette azt is, hogy a humán cytomegália vírus speciálisan erre a területre jellemző.

A szervek működési zavara nincs tekintettel az életkorra és a származásra. Mégis, a gyermekek esetében egészen más nehézségekkel kell szembenézni, mint a felnőtteknél. A Los Angeles Gyermekkórházban orvosok és fogorvosok egy külön csoportja felel a kritikus állapotú gyermekek kezeléséért. A szájüreg egészségi állapota elengedhetetlen, ha meg akarják menteni a nagybeteg gyerekek életét. “Kezeltünk már hat hónapos csecsemőket is veleszületett szívrendellenességgel, ill. vese-és májelégtelenséggel, most pedig szervátültetésre várnak." – mondta José Polido, a USC fogorvosi karáról, aki a Gyermekkórház fogászatát is vezeti.

A szisztémás problémák befolyásolhatják a fogak fejlődését. A gyermek életkorától függően károsíthatják a tejfogakat és a maradandó fogakat is. Polio elmondása szerint mindkét esetben előfordulhat, hogy nem épül fel megfelelően a fogszerkezet és a fogzománc.

“A kórházi kezelés során látjuk, hogy a fogaik nem fejlődtek ki rendesen, sok a szuvas foguk, és szervátültetésre várnak ebben az állapotban.” Hozzátette, hogy a műtét utáni kilökődést gátló kezelés tovább ronthat a helyzeten, mert az immunrendszer elnyomása miatt fertőzések léphetnek fel, mint pl. herpesz. Habár az ínybetegségek sokkal gyakoribbak a felnőtteknél, nagyon súlyos formában jelentkezhetnek a mesterségesen legyengített immunrendszerű gyermekek esetében is.

A felnőttek kezelése során a fogorvos az ínybetegségek megfékezésére törekszik. Gyermekeknél előfordulhat, hogy sokkal agresszívebb megközelítésre van szükség, például kihúzzák a tejfogakat, hogy kontrollálhassák a fertőzés terjedését és a maradandó fogak károsodását. Alapjában véve a megelőzés a kulcsa a sikeres transzplantációnak. Figyelmet kell fordítani a szájüregi fertőzések megelőzésére, ugyanúgy, mint a fül vagy a köröm esetén. A szülők közreműködése is kiemelkedő jelentőséggel bír, ezért az alábbiak javasoltak:

  • Biztosítson egészséges táplálékot gyermeke számára, csökkentse a cukorfogyasztást.
  • Ne adjon édességet a gyereknek csak azért, mert bűntudata van. Ne akarja ezzel vigasztalni vagy bíztatni őt. 
  • Naponta legalább kétszer mosson fogat, és ha már elég idős hozzá, használjon fogselymet.
  • Rendszeresen vigye el fogászati ellenőrzésre.  Mindig konzutáljon a transzplantációt végző orvoscsoporttal, mielőtt fogorvoshoz mennek. Válasszon referenciákkal rendelkező orvost.
  • Keressen olyan szakembert, akinek van tapasztalata hasonló területen.
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!