Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Ínybetegségek és metabolikus szindróma

Ínybetegségek és metabolikus szindrómaA középkorú felnőttek esetében az ínybetegségek kéz a kézben járnak a metabolikus szindrómával - jelentették be a napokban brit kutatók.

"További tanulmányokra van szükség, hogy kiderüljön, a szájhigiéne karban tartása befolyásolja-e a betegség megjelenését vagy előrehaladását." - mondta Dr. Francesco D'Aiuto a londoni UCL Eastman Fogászati Intézetből. A metabolikus szindróma a szívbetegségek, agyvérzés és cukorbetegségek kockázati tényezőinek összessége, melybe beletartozik a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vércukorszint, a HDL-koleszterin alacsony, a trigliceridek magas szintje (egy másik vérzsír-típus). Ha valakinél ezekből több, mint három jelentkezik, akkor állítható fel a metabolikus szindróma diagnózisa.

Több tanulmány is felvetette már az esetleges kapcsolatot az ínygyulladással, mely a felnőttek 40 %-ánál fordul elő. Kapcsolatban állhat továbbá az egész szervezetre kiterjedő problémákkal, mint amilyen a cukor lebontási képességének gyengesége, jegyezte meg D'Aiuto és csapata a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban. Az ínygyulladásban szenvedő embereknek 20 %-kal nagyobb az esélye a szívbetegségekre is. Mivel az ínygyulladást és a metabolikus szindrómát is kapcsolatba hozzák a gyulladással és az inzulin-rezisztenciával, meg akarták határozni, hogy a kettő vajon közvetlen kapcsolatban áll-e egymással. Ehhez 13994 férfit és nőt vizsgáltak meg, akik a III. Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésben és ínyvizsgálaton vettek részt. Az enyhe ínygyulladásban szenvedők 34%-ánál, a betegség súlyosabb formájában szenvedők közül pedig 37%-nál állt fenn a metabolikus szindróma. Az egészéges ínyű személyek között ez az arány mindössze 18% volt.

A metabolikus szindróma esélye egyre nőtt az ínyvérzés súlyosságával, illetve a fogak és íny közti abnormális távolság esetében. Az összefüggés különösen erősen mutatkozott meg a 40 év felettiek körében. Az eredményt esetlegesen befolyásoló faktorok rögzítése után a súlyos ínybetegségben szenvedő 45 év felettiek esetében a metabolikus szindróma jentkezése 2,3-szor valószínűbb volt, mint az egészséges ínyűek esetében.

Még mindig nem egészen világos, hogyan függ össze az ínybetegség és a szívbetegség, mutatott rá D'Aiuto munkatársaival együtt. Azt is megjegyezték azonban, hogy felméréseik szerint a súlyos ínybetegség kezelése 6 hónappal később a vérkeringés javulását eredményezte. Ettől függetlenül az eredmények megerősítik a szájhigiéne fontosságát, és azt, hogy mindenkinek ajánlott rendszeresen felkeresni a fogorvosát.

Kapcsolódó kifejezések: ínybetegségek 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!