Ma Klotild és Cecília napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
A+ A A-

Fogainkkal együtt memóriánkat is vesztjük?

Fogainkkal együtt memóriánkat is vesztjük?Egy, a 'Journal of Periodontology' című szaklapban megjelent cikk szerint a felnőttkori fogvesztés növelheti a krónikus vesebetegségek (CKD) kialakulásának esélyeit.

A Case Western Reserve Egyetem kutatásai szerint a fogvesztés és a CKD kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. Ez is alátámasztja az elképzelést, mely szerint a megfelelő szájhigiénia segítségével megelőzhetőek bizonyos (például vese) betegségek.

A kutatók összesen 4053 40 év körüli amerikai vesefunkcióit és szájüregi állapotát vizsgálták meg. Miután a vesebetegségek kialakulásának más faktorait is figyelembe vették (kor, etnikai hovatartozás, dohányzás) kiderült, hogy nagyobb az esélyük a CKD kialakulására azoknak a pácienseknek, akik felnőttkorukban vesztették el egy, vagy több fogukat.

"Mivel a fogvesztés leggyakrabban valamilyen szájüregi betegség következtében alakul ki, így kijelenthetjük, hogy a szájüregi betegségek komoly rizikófaktort jelentenek a vesebetegségek kialakulásában is" - nyilatkozta Dr. Monica Fisher, az egyetem munkatársa.


Bár egyelőre nem teljesen tisztázott, milyen összefüggés van a CKD kialakulása és a fogvesztés között, a tudósok úgy vélik, a mindkét betegségben jelen lévő gyulladásos folyamatok jelenthetik a kapcsot.

Dr. David Cochram, az Amerikai Periodontológiai Akadémia (AAP) elnöke szerint a szájüregi betegségek kezelésével sokat tehetünk fogaink egészségéért. "Régóta tudjuk, hogy bizonyos ínybetegségek következtében milyen más kísérőbetegségek alakulhatnak ki, és úgy tűnik, most már hozzájuk vehetjük a krónikus vesebetegségeket is. Reméljük a jövőben minél többen ismerik fel, mennyire káros lehet, ha elhanyagoljuk fogaink és szájüregünk egészségét."

Kapcsolódó fórumtémaDemencia
Kapcsolódó kifejezések: demencia  fogvesztés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!