Ma Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
A+ A A-

Medúzacsípésre tengervíz vagy ecet ajánlott

jellyfish detail sxcA brit partokon szaporodó medúzacsípések kapcsán azt javasolják a brit vöröskereszt szakértői, hogy tengervízzel vagy ecettel enyhítsék a befecskendezett méreg okozta fájdalmat azok, akik e tengeri lény csípésének áldozatául esnek – írta a The Daily Telegraph online kiadása.

Környezetvédők hívták fel a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg medúzák Nagy-Britannia partjai mentén.


Június végén egy medúzákból álló raj eltorlaszolta a skóciai Torness atomerőműnél a hűtővízrendszerhez tartozó szűrőket, ezért elővigyázatosságból az erőmű mindkét reaktorát leállították.


A cikk a reklám után folytatódik

Egy medúza csípése rendkívül fájdalmas lehet...

A szigetországban ezen a hétvégén kezdődött az iskolai szünet, így a családok jelentős hányada elindul nyári szabadságra a tengerpartra. „Egy medúza csípése rendkívül fájdalmas lehet, ám a vizelettel való kezelése egyáltalán nem javít az állapoton” – mondta el Joe Mulligan, a brit vöröskereszt elsősegély-nyújtási vezetője arra utalva, hogy sokan ezt a „gyógymódot” alkalmazzák.

A szakember azt javasolja, hogy a csípést követően azonnal menjen ki az áldozat a vízből, hogy elkerüljön egy újabb támadást, majd csorgasson lassan tengervizet a csípés helyére, amíg enyhülni kezd a fájdalom. Ha van ecet a közelben, annak használata még előnyösebb, mert az enyhe sav még jobban enyhíti a medúzaméreg hatását – tette hozzá.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: elsősegély  medúza  medúzacsípés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!