Ma Krisztina napja van. Holnap Berta és Bettina napja lesz.
A+ A A-

A gyilkos szén-monoxid

A gyilkos szén-monoxidBár a szénmonoxid-mérgezést általában a rosszul bekötött gázvezetékhez, és az olcsó hotelekhez szoktuk kapcsolni, valójában senki sincs teljesen védve a veszélytől – véli Ilora Finaly, aki az elemes szénmonoxid-riasztók szükségére hívja fel széles körben a figyelmet.

Nagy-Britanniában a gyilkos gáz legutóbbi áldozata a 31 éves Katie Haines, akinek új otthonában lyukas volt a bojler. Charlotte Church énekesnő és két gyermeke pedig szintén hasonló okból vesztette majdnem életét. Finaly szerint a szén-monoxid ugyan csak nagy dózisban halálos, már egy kis mennyiség is elég az agyvérzéshez, szívrohamhoz, memóriazavarokhoz, vagy a személyiség átalakulásához.

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a gyerekek, az öregek és a rossz körülmények között élők vannak kitéve a mérgezésnek, pedig még olyan háztartásokban is előfordul, ahol gáztűzhely sincs. A hagyományos érzékelők csak akkor riasztanak, ha már nagy mennyiségű gáz van a levegőben, így akkor megfelelőek, ha hosszú ideig nem vagyunk otthon. Fontos lenne, tudatosítani, hogy már kisebb dózis is nagyon veszélyes.”

Finaly akkor kezdett komolyabban érdeklődni a szén-monoxid iránt, amikor négy éve a nagynénjével majdnem meghaltak gázmérgezésben. Ültek a gázkályhánál, és egyre álmosabbak lettek, szerencséjükre egy szomszéd riasztotta őket, hogy ég a kémény. „Egy madár fészkelt rá, így elzárta a légcsere útját. Ha a szomszéd akkor nem csenged be, ma már nem élnénk.” – idézi fel a történeteket.

Jól ismert tény, hogy a szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, amely az agyi vérsejteket vörösre színezi, így megakadályozza a testben az oxigén áramlását, és fulladáshoz vezet. A vér sűrűvé és ragadóssá válik, így könnyen kialakul agyvérzés, szívroham, legrosszabb esetben pedig a folyamat halálhoz vezet.

A cikk a reklám után folytatódik

2009-ben és 2010-ben Nagy-Britanniában 59 ember halt meg, és további 117 szenvedett károsodást szénmonoxid-mérgezés következtében. Szakértők szerint azonban a feltárt esetek számának sokszorosa marad felismeretlenül. Lynn Griffiths, a Szénmonoxid-tudatos Társaság vezetője azt mondja: tíz éve voltak légzési nehézségei, amikor kiderült, hogy az alacsony dózisban belélegzett gáz okozza a bajt. Az igazgató szerint fontos a korai felismerés, mert mire az orvosok észreveszik a mérgezést, gyakran már késő.

Szén-monoxid: következőket tehetjük, ha úgy érezzük, baj van:

  • A szénmonoxid-mérgezés tünetei az influenzához hasonlítanak: fejfájás, mellkasi fájdalom, gyengeség és szédülés kísérheti. A fő különbség, hogy szabad levegőn a tünetek enyhülnek.
  • A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, mivel már egy óra késlekedés is jelentős károkat okozhat. Mivel a mérgezést nehéz diagnosztizálni, feltétlenül említse meg a rendelőben, hogy erre gyanakszik.
  • Vásároljon riasztóberendezést, és helyezze el a lakás egyik központi helyiségében.
  • Gyanakodjon, ha a gázláng kék helyett narancssárgán ég, ha a fal elszíneződik a tűzhely közelében, ha a szokásosnál több pára csapódik le a lakásban, vagy ha madárfészket fedez fel a kéményen.
  • Évenként ellenőriztesse a fűtőberendezéseket, és ötévente a CO riasztókat (az olcsóbb berendezéseket nem árt öt évente ki is cserélni, még akkor is, ha egyébként nincs velük gond)
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: szén-monoxid  szénmonoxid  szénmonoxid-mérgezés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!