Ma Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
A+ A A-

Az ínsérülések saját vérrel gyógyíthatók?

soccer-sports-injuryEgy Melbourne-i orvos fejlesztette ki a sportolók ínsérüléseinek saját vérükkel való kezelési módszerét, ami a gyógyulási idõt is lerövidíti.

David Conell nyolc éves londoni tartózkodás után tért vissza Melbourne-be, mialatt a Királyi Nemzeti Ortopédiai Kórházban vérlemezkékben gazdag vérplazma injekciókkal kezelte az élsportolók sérüléseit.

A vérplazma növekedési faktorokat tartalmaz

Ezek felgyorsítják a természetes gyógyulási folyamatokat, ösztönözvén a sejteket arra, hogy a sérülés helyére vándoroljanak, és ott kollagén rostokat létrehozva meggyógyítsák a sérült az inat.

Conell új kísérleteiben bõr szövetmintákat vesz, melyekbõl technikusok laboratóriumi körülmények között kollagén-termelõ sejteket különítenek el és megsokszorozzák azokat, mielõtt a szakértõ visszainjekciózná õket a sérült ínba.

A cikk a reklám után folytatódik

Az így bejuttatott sejtek gyorsítják a gyógyulási folyamatot, sõt, ahogy Dr. Conell mondja, segítségükkel elérhetõ, hogy az ín heteken belül olyan legyen, mint új korában. „Elgondolásunk az, hogy 20 millió sejtet helyezünk az ínsérülés helyére, aztán õk maguk szépen létrehozzák a kollagénrostokat és meggyógyítják a sérülést. Ez egy igen gyors módszer lenne.”

Conell, aki szeptemberben sportorvosi klinikát nyitott, máris több sportklub futball játékosait kezeli plazma injekciókkal. Reméli, hogy jövõre a hivatalos jóváhagyást elnyerve a sejtterápiát is alkalmazhatja majd.

Kapcsolódó kifejezések: gyógyulási idő  vérplazma  ínsérülés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!