Ma Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
A+ A A-

Gyógyír a lassan gyógyuló sebekre

Gyógyír a lassan gyógyuló sebekreSaját immunrendszerünk akadályozza a nyílt sebek gyors gyógyulását – állítja egy kutatócsoport. Kísérleteik során ugyanis bebizonyították, hogy egy speciális sejtcsoport blokkolásával felgyorsítható a sebgyógyulás folyamata.

Az eredmények leginkább a diabéteszben szenvedőkön segíthetnek, valamint az olyan betegeken, akiknél a fennálló rendellenesség következtében lassan forrnak be a nyílt sérülések.

A Loyola Egyetem munkatársai állatkísérletekkel bizonyították, hogy az úgynevezett NKT (Natural Killer T) sejtek lassítják a sebgyógyulás folyamatát. Ezeknek a sejteknek alapvetően az a feladata, hogy elpusztítsák a rákos és vírussal fertőzött sejteket a szervezetben - úgy tűnik azonban, hogy jótékony hatásukon kívül hátráltatják is az immunrendszer működését.

A cikk a reklám után folytatódik

Blokkolják az NKT sejtek működését

Elizabeth Kovacs, a kutatás vezetője a Medical News TODAY-nek elmondta: jelentős sikereket érhetnek el a jövőben a sebgyógyítás területén azzal, hogy blokkolják az NKT sejtek működését. Ugyanakkor hozzátette: a teljes leállítás visszafordíthatatlan következményekkel járhat, hiszen ezek a sejtek felelnek azért, hogy a friss seben ne szaporodhassanak el a baktériumok és a vírusok.

A folyamat pontos megismeréséhez azonban embereken elvégzett kísérletekre is szükség lesz, amelyeket már terveznek a szakemberek. Ha sikerül megfejteni a titok nyitját, számos olyan betegen segíthetnek, akik esetében a sebgyógyulást az NKT sejteken kívül más tényezők is lassítják.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: NKT  T  killer  natural  seb  sebgyógyulás  sejt 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!