Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Beáta, Izolda és Lea napja van. Holnap Emőke napja lesz.
A+ A A-

A szalmonella cukorfüggő!

A szalmonella cukorfüggő!A legújabb kutatások szerint a szalmonella, az emberekhez hasonlóan egyszerűen odavan a cukorért. Az ételmérgezés kialakulásáért is felelős baktériumnak ugyanis fertőzés közben cukorra - elsősorban glükózra - van szüksége a túléléshez.

Édesszájú szalmonella

A kutatók szerint a mostani adatok segíthetnek a mikrobák elleni harcban.

A Szalmonella baktériumnak rengeteg törzse létezik, amelyek közül néhány hasmenéssel, lázzal és hányással járó szalmonella betegséget okozhat. A fertőzés bár általában enyhe lefolyású, bizonyos esetekben akár végzetes is lehet. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központjának (CDC) adatai szerint az országban évente 40000 szalmonellás esetet diagnosztizálnak. Mivel azonban a legtöbb esetet nem jelentik be, a valódi szám akár ennek harmincszorosa is lehet.

Korábbi kutatások megmutatták, hogyan képes a baktérium fertőzni, és hogy mely gének felelősek a fertőzőképességéért. Azt azonban eddig még senki nem vizsgálta, hogyan képes fennmaradni a kórokozó. Mikor a Salmonella megfertőzi a gazdatestet, a makrofág nevű immunsejtekben sokszorozza magát. Ezek a sejtek megpróbálják elpusztítani a baktériumot, a kórokozók azonban tovább osztódnak.

A szalmonella cukor hiányában képtelen szaporodni

A kutatók genetikailag módosított baktériumokat hoztak létre, amelyek képtelenek voltak a glükóz szállítására és hasznosítására. A megfigyelések szerint a Szalmonella a glükózforgalom hiányában képtelen tovább szaporodni a makrofágokban.

Az állatkísérletek során a tudósok kísérleti egereket fertőztek meg a mutáns baktériumokkal, amelyek a módosítások miatt egyáltalán nem okoztak megbetegedést. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, mely szerint a Salmonella csak a glükózis segítségével maradhat fenn. Glükóz hiányában a kórokozó képtelen a fertőzésre és a szaporodásra.

Mivel a mutáns baktériumok nem okoznak tüneteket, a kutatók remélik, hamarosan szalmonella elleni védőoltást hozhatnak létre a kórokozókból. Így a beoltottak nem kapnák el a betegséget, de immunrendszerük emlékezne a patogénre, így legközelebb hatékonyan tudna védekezni ellene.

Kapcsolódó kifejezések: szalmonella  ételmérgezés 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!