Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jónás és Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
A+ A A-

Ólommérgezés? Volt - nincs!

Ólommérgezés? Volt - nincs!A Cincinnati Egyetem környezet-egészségtan kutatói szerint csökkenthetőek az ólommérgezés tünetei gyermekekben egy nehézfémeket megkötő szer - a szukcimer - segítségével. A Nemzeti Egészség és Táplálkozás program adatai alapján az USA-ban 434,000 1-5 éves gyermek vérében mértek emelkedett ólom szintet.

Az ólommérgezés tünetei 

Az ólommérgezés általában csökkent szellemi képességgel, egyensúlyzavarral jár csecsemőkben, kisgyermekekben és kamaszokban egyaránt.   "Az ólommérgezés súlyos következményekkel járhat, ezért nagyon fontos időben felismerni a korai tüneteket - melyek főként egyensúly- és mozgászavar-, mielőtt visszafordíthatatlan károsodások következnének be." - mondta Amit Bhattacharya, a Cincinatti Egyetem környezet-egészségtan professzora.

A kelátképzők - mint például a szukcimer - olyan vegyületek, melyek képesek megkötni a vérben keringő nehézfémeket (ólom, higany), és a vesén keresztül kiválasztani azokat. A kelátok tehát megtisztítják szervezetünket a mérgező fémtől. A szukcimer alkalmazását csak nagyon magas vér ólom koncentráció (44-69 mikrogramm/dl) esetén engedélyezi az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal, az FDA.

Korábban már kimutatták, hogy a szukcimer kezelés lecsökkenti a vér ólom szintjét

2006-ban Bhattacharya kutatócsoportja rámutatott, hogy a tinédzserek közül azok sérülnek gyakrabban, akiknek magasabb ólomkoncentrációt mértek vérükben korábban. Eredményeiket az ólom mozgászavart okozó hatásával magyarázták. Korábbi eredményeik alapján azt a kérdést fogalmazták meg, javulhat vagy megszüntethető-e a kezelés által az izommûködés zavara ólommérgezett gyerekekben.

A randomizált placebo kontrollos vizsgálatokat a legnagyobb amerikai közegészségügyi szervezet (CDC) illetve a Környezet-egészségtani Intézet segítségével végezték, összesen 160 gyermeken, akik egy része kelátképzőt kapott, másik csak placebót (hatóanyagot nem tartalmazó szert). A kutatás eredményeit a Neurotoxicology májusi számában olvashatjuk, mely szerint mind az egyensúly, mind pedig a mozgászavar javítható szukcimer kezeléssel, előbbi 6 utóbbi 19 százalékkal.

"Új és korábbi eredményeink arra engednek következtetni, hogy a szukcimer kezelés csökkentheti a sérülések számát az ólomexpozíciónak kitett gyermekek körében. További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére a szukcimer képes-e hosszú távon megszûntetni az ólom okozta egyensúly- és mozgászavarokat." - írják a szerzők a tanulmányban.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: nehézfém  szukcimer  tünet  ólommérgezés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!