Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Sérült ízületek: rándulások, ficamok

Sérült ízületek: rándulások, ficamokA testünk szilárd vázát alkotó csontok mozgatását az ízületek teszik lehetővé. Ezek a mérnöki pontossággal megkonstruált, biomechanikus szerkezetek ellenállnak ugyan a nagy igénybevételnek, külső erőhatásokra mégis igen könnyen sérülnek.  Az ízületeket a két-három, porccal borított, ízesülő csontfelszín, az ízületi tok és a tokot kívülről erősítő, stabilizáló szalagok alkotják.

Az ízesülő csontok végei közül a domború a fej, a homorú a vápa. A porcfelszínek kisebb súrlódását az ízületi tokon belül található ízületi folyadék biztosítja. A hengerfelszínû ízületekben - például az ujjpercek között - egyetlen tengely körül történik a mozgás. A tenyerünkkel szembefordítható hüvelykujjunkat már kéttengelyû, úgynevezett nyeregízületben tudjuk mozgatni. Gömbfelszín körül végez szabad mozgást például a váll- és a csípőízület.

Az ízületek sérülései a rándulások és a ficamok. Rándulásról akkor beszélünk, ha az ízületi fej eltávolodik az ízületi vápától, a szalagok és az ízületi tok megnyúlnak vagy részben elszakadnak, de az ízületet alkotó csontok az erőhatást követően visszaugranak a helyükre.

Ficam esetén a fejecs kiugrik a vápából, és nem is tér oda vissza. Rendszerint a szalagok és az ízületi tok szakadásával jár. Ezek a sérülések általában jelentős húzó, csavaró vagy oldalirányú erők hatása esetén alakulnak ki.

A leggyakoribb ficam - az emberi szervezet legszabadabban mozgatható ízületében, a vállban - könnyen kialakulhat bárkinél. Buszon, villamoson, fej felett kapaszkodva, ha hirtelen fékez a jármû, illetve nyújtott karra eséskor a felkarcsont nagy ízületi fejecse kiugrik a lapocka sekély ízületi vápájából.

Rándulást követően az ízület: nyugalomban is fájdalmas, duzzadt, esetleg a bőr alatt szederjes elszíneződés, vérömleny látható, a sérült testrész mozog ugyan, de az ízület mozgásterjedelme beszûkült - például nem nyújtható vagy hajlítható teljesen az adott végtag, a mozgatás fokozza a fájdalmat, különösen az ízület szélső helyzeteiben.

Ficam esetén a sérült ízület a fenti tüneteken kívül még: deformált, egyáltalán nem vagy csak minimálisan mozgatható, a helyzete rugalmasan rögzített, vagyis visszaugrik a mozgatás előtti, kificamodott állapotba, és a fájdalom igen erős.


A megrándult ízületet nyugalomba kell helyezni, a kart fel kell kötni, a lábat fel kell polcolni. Jó hatású az ízület hideg vizes borogatása, jegelése, a leggyakoribb rándulás talán a bokarándulás, ilyenkor jó hasznát vehetjük a rugalmas pólyának, a fáslinak, a pihentetésen kívül a duzzanatot és a fájdalmat a helyileg alkalmazható kenőcsök enyhítik.

Vigyázat! Ficam esetén ne kíséreljük meg a kiugrott ízület helyretételét, mert az speciális ismereteket és esetenként röntgenvizsgálatot is igényel. A ficam nagy végtagok esetén azért lehet különösen veszélyes, mert a kiugrott csontvég a végtagot ellátó nagyobb ereket összenyomhatja, veszélyeztetve ezzel a végtag vérellátását.

A sérüléses eredetû ficamoktól el kell különíteni az úgynevezett szokványos ficamot, amely leggyakrabban szintén a vállízületben fordul elő. Szinte mindennapos sportolóknál, elsősorban tornászoknál, úszóknál. Erőteljes karmozdulatra vagy viszonylag kis erőbehatásra a felkar kiugrik a helyéről. Akinél gyakran előfordul, olykor képes saját magának is helyretenni a kificamodott felkart. Véglegesen csak mûtéttel kezelhető.

Ficam

 • deformált ízület,
 • beszûkült mozgásterjedelem,
 • rugalmas rögzítettség,
 • fájdalom.


Törés gyanújel:

 • duzzanat, vérömleny,
 • fájdalom,
 • a sérülés helyétől távol kopogtatva a csontot, a fájdalom a törés helyén jelentkezik.


Biztos jel:

 • szöglettörés, rövidülés,
 • kóros mozgathatóság,
 • opogó hang,
 • nyílt törés, kiálló csontvég.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: csont  porc  szalag  ízület  ízületi tok 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!