Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

Mit tehetünk a szalmonella ellen?

Jobb félni, mint...A nyersen is ízletes és ehető élelmiszereket – zöldségeket, gyümölcsöket – mindig mossuk meg, az ételt pedig forraljuk fel...

Amit egyszerre nem eszünk meg, azt hűlés után tegyük fridzsiderbe. Persze nagy melegben, mélyhűtés nélkül sokáig így sem tárolható. Ha valaki távoli tájakra utazik, fontos tudnia: csapvizet nem szabad inni, a nyers gyümölcsök és saláták fogyasztását jobb kerülni, még a szállodákban is.

Az óvatosság a szalmonella-mérgezés elkerülésére honi körülmények között is hasznos

A sütés-főzés a szalmonellát elpusztítja, ám dőreség lenne azt hinni, hogy akár a rovarok közvetítésével háztartásunkba, élelmiszereinkre nem juthat belőle.

Azt persze megakadályozhatjuk, hogy például a nyers húsról - feldolgozás közben - más ételre a fertőzés átkerüljön. Fogadjuk meg, azon a deszkán, amin nyers húst dolgoztunk fel, sültet ne szeleteljünk.

Vigyázzunk arra is, hogy amennyiben a mélyhűtött hús a hűtőszekrényben olvad ki, akkor a húslé más ételbe ne csöpögjön bele. Ha mégis ez történik, akkor soha ne ugyanazzal a törlőkendővel/szivaccsal tisztítsuk ki, amivel az ételes pultot is takarítjuk, illetve az edényeket mosogatás után megtöröljük.

Az ételeket megfelelően át kell sütni, vagy fel kell forralni. Enélkül hamar romlanak, s ezt nem mindig vesszük időben észre. Esetleg csak akkor, amikor jobb esetben enyhe lefolyású hasmenést kapunk, rosszabb esetben kórházba kerülünk.

További veszély forrása a helytelenül hőkezelt étel, különösen figyelni kell a nyers tojást tartalmazó készítményekre, például a majonézre és az úgynevezett "sárga krémekre". Nyáron, az ételmérgezéseket elkerülendő, érvényesüljön hát az arany igazság: jobb félni, mint megijedni!

Kapcsolódó kifejezések: gyümölcs  szalmonella  zöldség  ételmérgezés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!