Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jónás és Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
A+ A A-

Amikor a szex nem öröm...

chlamydia3A XX. század első felében a klasszikus nemi betegségek, mint a szifilisz és a gonorrhoea igen elterjedtek voltak Magyarországon. A betegek (és partnereik) felkutatásával, a penicillinkezelés bevezetésével a század közepére javult a helyzet, de az öröm korainak bizonyult – a betegek száma ismét emelkedni kezdett – írja a Semmelweis Figyelő.

A kórokozókban kialakuló antibiotikum rezisztencia mellett a szexuális szokások megváltozása is felelős a fertőző betegségek előretörésében: egyre fiatalabb korra tolódik a szexuális élet kezdete, az elégtelen szexuális nevelés, valamint a korszerű hormonális fogamzásgátlás elterjedése miatt háttérbe szorult az óvszerhasználat. A szexuálisan terjedő betegségek száma is egyre nő, napjainkban több mint 20 különféle kórokozót tesznek felelőssé a tünetek kialakításáért.

Tünetmentes is lehet, de legtöbbször fáj

A nemi betegségek rendszerint igen kellemetlen tünetekkel járnak, melyet a húgyúti és nemi szervek gyulladása okoz, előfordulhatnak azonban tünetmentes fertőzések is. A leggyakoribb panasz a húgycső égő érzése, a fájdalmas vizelés, a nemi szervek területén jelentkező bőrelváltozások vagy a fehér, vagy különböző színű gennyes folyás; emellett sok egyéb mellett hasi fájdalom, fáradékonyság is jelentkezhet. A kórokozók különfélék lehetnek: vírusok, baktériumok, gombák vagy protozoonok a szexuális együttlét során terjednek; ezért összefoglalva ezeket a betegségeket szexuálisan terjedő betegségeknek, angolul sexually transmitted diseases rövidítve STD-nek nevezzük. Fontos a betegek felkutatása és kezelése, hiszen a betegségnek a kellemetlen tüneteken kívül súlyos egyéni és társadalmi járványügyi következményei is lehetnek.

Kevésbé ismert felelősök, az Ureaplasma és Mycoplasma

Az Ureaplasma urealyticum és a Mycoplasma hominis fontos szerepet játszik a szexuálisan átvihető fertőzésekben. Nőknél húgycső-, méhnyak- és hüvelygyulladást, kismedencei gyulladást, terhesekben vetélést, gyermekágyi lázat okozhatnak, a fertőzést átadhatják az újszülöttnek is, súlyos betegséget okozva. Férfiak esetében leggyakoribb tünet az akut vagy krónikus húgycsőgyulladás, emellett a prosztata, here és mellékhere gyulladását is okozhatja. Ismert néhány távoli tünet is: vesekő, vesemedence gyulladás, akár visszatérő ízületi gyulladás hátterében állhat. Nagy gondot okoz azonban, hogy a szexuálisan aktív egyének egy jelentős része tünetmentesen hordozza a kórokozót, így is képes átadni a fertőzést partnerének.
Rozgonyi Ferenc professzor és munkatársai a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának szexuálisan terjedő betegségekkel (STD) foglalkozó ambulanciájának betegeit vizsgálták mikrobiológiai módszerekkel. Összesen 4154 páciens genitális mintája került feldolgozásra: ezek közül 2040 férfi húgycső váladék és 2114 nő húgycső- és méhnyak minta vizsgálatának elemzésére került sor. Az Orvosi Hetilapban megjelent közleményükben* a szerzők megállapították, hogy Ureaplasma urealyticum a férfiak 3%-ból, a nők 9%-ból mutatható ki, míg a Micoplasma hominis előfordulása férfiakban 0.3%-ban, nőkben pedig 1%-ban fordul elő.

Leggyakoribb a fiatal felnőtteknél: a legtöbb beteg a 21–35 éves korosztályból került ki. A betegeknél nők esetében a méhnyak gyulladása (48%), húgycsőgyulladás (3%) és egyéb betegségek (5%) jelentkeztek, míg férfiaknál 36%-ban húgycső, 13%-ban a makk gyulladása, 6%-ban más tünetek okoztak panaszt. Elgondolkodtató azonban, hogy a pozitív egyének több, mint 40%-a tünetmentes: ők tudtuk nélkül képesek megfertőzni partnereiket.

A cikk a reklám után folytatódik

Hogyan szabaduljunk meg a fertőzéstől?

A betegség gyógyítható: a tünetes betegek valamint a tünetmentes hordozók kezelése antibiotikummal történik: Ureaplasma urealyticum clarithromycinnel, Mycoplasma hominis doxycyclinnel. Fontos a betegek diszkrét kikérdezése, hiszen a szexpartner(ek) vizsgálata és kezelése is szükséges, ezzel elkerülhető az úgynevezett pingpong fertőzés, azaz a beteg visszafertőződése partnerüktől. A megfelelő antibiotikum kiválasztása nem mindig egyszerű: egyre nagyobb problémát okoz a leggyakrabban használt antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek megjelenése. Emellett figyelembe kell venni egyéb tényezőket is, mint például a terhesség, vagy társuló fertőzések módosíthatják a választást. Lehetőség szerint el kell végezni a baktériumtenyésztést, az antibiotikum- rezisztencia vizsgálatot és célzottan indítani a kezelés, mert pillanatnyilag nem ismert olyan antibiotikum, mely valamennyi baktériumtörzset elpusztítaná.

A szerzők hangsúlyozzák a szexuális nevelés fontosságát: fel kell hívni a fiatalok figyelmét, hogy a gumióvszer használata nem csak a nem kívánt terhességtől óv meg, hanem a nemi betegségek átvitelét és terjesztését is jelentősen csökkenti. Lényeges, hogy a fiatalok ismerjék a nemi betegségek tüneteit, tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért panaszok esetén.

*Farkas B., Ostorházi E., Pónyai K., Tóth B., Elmari A., Párducz L., Marschalkó M., Kárpáti S., Rozgonyi F.: Az Ureaplasma urealyticum és a Mycoplasma hominis antibiotikum-érzékenysége és gyakorisága szexuálisan aktív egyének genitális mintáiban, Orv. Hetil. 2011, 152/42: 1698-1702

semmelweisfigyelo.hu

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!