Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.
A+ A A-

Menstruáció és ingerlékenység? Itt az összefüggés

pmsÉvszázadokon keresztül próbáltak rájönni, mitől válnak „azokon a napokon” idegessé és érzékennyé a nők, mígnem egy mostani vizsgálat megállapította a furcsa viselkedés pontos okát.

Az eredmények szerint a problémáért nem a hormonok felelősek

A Kaliforniai Egyetem kutatós szerint a GABA nevű agyi sejtek a felelősek néhány nő havonta jelentkező hangulatingadozásáért. Hogy pontosan megfejtse a premenstruális tünetegyüttes okát, a kutatás vezetője, Andrea Rapkin PET műszer segítségével térképezte fel, hogy a glükóz az agyban hol változik át, így határozva meg annak működését.

Ehelyett az ettől szenvedő nők kisagya fokozott aktivitást fejt ki a ciklusuk végén, és ez minél nagyobb mértékű, annál erősebbek a tünetek. A GABA sejtek feladata lenne, hogy gyengítsék ezt az aktivitást, ezzel csökkentve a stresszt és az idegességet, de a betegségtől szenvedő nők esetében a progeszteron gátolja ezek megfelelő működését.

A cikk a reklám után folytatódik

Suzanne Abraham, a sydney-i Keleti Parti Királyi Kórház nőgyógyásza szerint korábban nem nagyon foglalkoztak a premenstruális tünetegyüttessel, de ez az új kutatás rávilágított, hogy a probléma „mérhető és valós”.

A tanulmány a Biological Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó kifejezések: PMS  menstruáció  premenstruális tünetegyüttes 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!