Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Nyári kellemetlenségek: gombafertőzések, allergia

Nyári kellemetlenségek: gombafertőzések, allergiaA visszatérő fertőzésben jelentősége lehet az allergiának, ami létrejöhet például illatosított tisztasági betétekre, habfürdőre, mosószerekre, fogamzásgátló habokra és zselékre, ritkán az óvszerre, sőt, a klóros uszodavíz is kiválthatja.

Talán a leggyakoribb ilyenkor nyáron a gombás hüvelygyulladás

Erre hajlamosít a vizes fürdőruha, amit nem nagyon szeretünk cserélni a strandon, ám néha a meleg vizes fürdőzés is. Sokan nem is gondolják, hogy a visszatérő fertőzésben jelentősége lehet az allergiának, ami létrejöhet például illatosított tisztasági betétekre, habfürdőre, mosószerekre, fogamzásgátló habokra és zselékre, ritkán az óvszerre, sőt, a klóros uszodavíz is kiválthatja. A hüvelyöblítés nem szokott jót tenni ebben az esetben.

Nőkben különösen gyakoriak a Candida albicans gomba által okozott gombafertőzések. Általában túrós állagú fehéres folyást tapasztalunk és erős viszketést. Súlyosabb esetben, a hüvelybemenetben és a combhajlatban is lehet piros, hámló gombás terület. A Candida albicans természetes módon jelen van a bőrön, és a belekben. E területekről a gomba a hüvelybe juthat.

A gombafertőzések általában nem terjednek nemi úton, de néha találkozunk a partneren is apró piros pöttyökkel a hímvesszőn, melyet hámló szigetek vehetnek körül. Visszatérő gombás fertőzéseknél fokozza az eljárás hatékonyságát a partner egyidejű kezelése. Ilyenkor a kezelést szájon át érdemes folytatni és a cukorbetegség irányában is javasolt vizsgálni a pácienst. Antibiotikumok szedése is hajlamosít erre az elváltozásra: a szájon át szedett antibiotikumok elpusztítják a gombák növekedését gátló baktériumokat a hüvelyben.

A cikk a reklám után folytatódik

A nők gyakran próbálkoznak meg öngyógyítással patikában kapható készítményekkel

Gyors segítség ez nyaraláskor, és ha szerencsénk van, akkor meg is szűnik a panasz. Kevesebben tudják, hogy akkor is érdemes használni ezeket a készítményeket megelőzésképpen, ha a fürdőruha kidörzsöli a combhajlatot, így nem alakul ki pirosló, hámló égő-viszkető terület. Ha a probléma nem szűnik meg, vagy túl gyakran tér vissza, érdemes szájon át szedhető gyógyszerekkel gombaölő kúrát folytatni.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e szexuális életet élni ilyen esetben. A kezelés legjobb esetben mindkét felet érinti. 4-5 nap után, amikor a tünetek alább hagynak, már együtt lehet a pár, de ilyenkor is érdemes síkosításról gondoskodni. A helyi gombaölő krémek nagyon jók erre a célra, kivéve, ha a pár óvszerrel védekezik, mert akkor a krém alapú síkosítás árt azt óvszernek és az elszakadhat. Ha nem síkosítunk és esetleg gyengébb a nedvesedés, a keletkezett mikrosérülések újabb kapuk a gát bőre felől érkező gombáknak, és így gyakoribb a visszaesés.

A szexuális panaszokkal – mint például csökkent nemi vágy – orvoshoz forduló nők egy részének tapasztalata, hogy akkor kezdődött a problémája, amikor hosszabb ideig nem sikerült meggyógyulnia a gombás fertőzésből és elkezdte kerülni a szeretkezést – mivel az fájdalmas volt. Semmiképpen se várjuk meg, hogy idáig fajuljon a helyzet. A gyógyszertárban, szakorvosnál vagy a háziorvosnál biztosan kapunk segítséget.

Dr. Gyovai Gabriella
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó kifejezések: allergia  gombás hüvelygyulladás  hüvelygomba 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!