Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Vanda és Paula napja van. Holnap Angelika napja lesz.
A+ A A-

Hüvelyfertőzések és hátterük

vagina_infectionA vaginitisz a hüvely nyálkahártyájának gyulladása: a külső nemi szerven égő érzéssel, viszketéssel, valamint fájdalmas vizeletürítéssel jár. Jellegzetes klinikai tünetei a kellemetlen szagú, bőséges váladék ürülése a gyulladt hüvelyből (lehet gennyes is), viszketés és lokális diszkomfortérzés.

A klinikai tünetek nem specifikusak, ezért a  tünetek vagy a fizikai vizsgálat nem elégséges a diagnózis felállításához. A diagnózis  a kórokozó laboratóriumi kimutatása  és azonosítása után állítható fel: ehhez a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata szükséges  A hüvelygyulladás kezelésére számos gyógyszer alkalmazható.

A vaginitisz hátterében sokszor áll fertőzés, ami  diszkomfortérzéssel jár. Néhány fertőzés más, súlyosabb betegséggel kapcsolatban fordul elő. A hüvelyfertőzések legközönségesebb formái közé a következők tartoznak: bakteriális vaginózis, trichomoniázis, candida és egyéb gombák által okozott fertőzések. Bizonyos hüvelyfertőzések szexuális érintkezés útján terjednek, míg mások - például a  hüvelyi kandidiázis - nem feltétlenül.

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis a reproduktív korban lévő fiatal nők körében előforduló tünetekkel járó hüvelyi fertőzés leggyakoribb oka. Ezen szexuális úton terjedő gyulladás hátterében a megváltozott hüvelyflóra áll. A hüvelyflóra a  pH egyensúly eltolódása miatt felborul, amikor a különböző, a hüvely számára szokatlan baktériumok túlszaporodnak. ennek következtében a megszokott lactobacillus (baktérium) túlsúly helyett egyéb mikroorganizmusok, így a garndnerella vaginalis, a bacteroides, a mobiluncus vagy a mycoplasma hominis kerülnek előtérbe.

Tudományos kutatások irányulnak annak kiderítésére, hogy milyen szerepet játszanak ezek a baktériumok a hüvelygyulladás kialakulásában, bár a szexuális érintkezésnek a vaginitisz kialakulásában játszott szerepe még nem teljesen tisztázott. Úgy tűnik, a promiszkuitás, a szexuális partnerek váltogatása valamint a hüvelyzuhany használata vagy a hüvely  más módon történő öblítése rizikófaktor a bakteriális vaginózis kialakulásában.

Diagnózis

A hüvelyváladékból vett minta mikroszkópos vizsgálata segít kimutatni a gyulladást okozó mikroorganizmusok jelenlétét. A diagnózis a lactobacillusok hiányán, illetve számos kulcssejt jelenlétén  alapszik. Ezekre jellemző, hogy a hámsejtek - a fertőzést okozó - mikroorganizmussal borítottak, jellegzetes még a már említett kellemetlen - gyanús - szagú folyás, az emelkedett hüvely pH:  ezek, a pH-egyensúlyban bekövetkező változásokat jelzik.

Kezelés

Minden nőt fel kell világosítani az állapotáról, aki ebben az elváltozásban szenved, külön kitérve a szexuális úton terjedő fertőzés kockázatára, valamint a rendelkezésére álló kezelési lehetőségekre. A kezelés antibiotikus (metronidazol, klindamicin vagy kleocin) kúrán alapszik, amelyben a szexuális partnerek rendszerint nem részesülnek.

Szövődmények

A kutatások kimutatták a kapcsolatot a bakteriális vaginózis és a kismedencei gyuladás között: ez utóbbi terméketlenséghez és méhen kívüli terhességhez vehethet. A bakteriális vaginózis egyéb komplikációkat is okozhat a terhesség során. Előfordulhat koraszülés vagy alacsony súllyal való születés. Éppen ezért, minden olyan terhes nőnek ajánlott a vaginitiszre  való szűrés, akinek már volt koraszülése - függetlenül attól, hogy voltak-e korábban tünetei vagy sem.

A hüvelygyulladásban szenvedő terhes nőknek metronidazol vagy klindamicin tabletta adható. Gyógyszeres kezelés ajánlott azon terhes nőknek, akiknek még nem volt koraszülésük, de tünetekkel rendelkeznek, vagy a laborvizsgálatok a bakteriális vaginózist támasztják alá.

Ez a fertőzés fokozott kockázatot jelent a gonorrhoeára és a HIV-vírusra, az AIDS kórokozójára.

A cikk a reklám után folytatódik

Hüvelyi kandidiázis: gombás hüvelyfertőzés

Gyakori oka a hüvelyi irritációnak a gomba által okozott hüvelyfertőzés, másik nevén vulvovaginitis. Orvosi becslések szerint a nők 75 százaléka életében legalább egyszer átesik a hüvelyi gombás fertőzésre jellemző tüneteken. A gombák kis mennyiségben a normál hüvelyflóra részét képezik. A tünetek akkor jelentkeznek, ha ezek száma megnő és felborul a normál  flóra összetétele.

A gombás hüvelyfertőzés egyre gyakoribb megjelenését számos tényező befolyásolja, így a terhesség, az elhanyagolt cukorbetegség valamint az orális fogamzásgátlók és antibiotikumok. A hüvelyöblítés, az intim spray-k és helyi mikrobaölő készítmények használata tovább növelheti a gombás fertőzések esélyét éppúgy mint a szűk és rosszul szellőző alsóneműk. A gombás fertőzések szexuális úton való terjedése nem tisztázott. Mivel ez a mikroorganizmus majdnem minden nő hüvelyében megtalálható, a kutatók eredménytelennek találták a betegség ezen aspektusának vizsgálatát.

Tünetek

Jellegzetes klinikai tünet a hüvely környékén érzett csípő, égető érzés és hüvelyi diszkomfort. A vizeletürítés és a nemi éritkezés nehézkes, gyakran fájdalommal jár. Hüvelyi folyás egyáltalán nem vagy csak elenyésző mértékben jelentkezik. Ha megjelenik, sűrű, szürkésfehér aludttejre emlékeztető váladékot tapasztalhatunk, melynek állaga a vizes jellegűtől a sűrűig változhat.

A gombás fertőzésben szenvedő nők szexuális partnerei nem tapasztalják magukon a  gombás fertőzés tüneteit.  Ennek ellenére néhányan kiütésről illetve a nemi érintkezést követően átmeneti égető érzésről számoltak be abban az esetben, ha nem használtak (gumi) óvszert. Ezek a tünetek többnyire önkorlátozóak, maguktól gyógyulnak.

Diagnózis

A fertőzés esetén kevés a jellemző tünet, ezért általában a beteg fizikai vizsgálata és kórtörténete alapán nem állítható fel a diagnózis. A gombafertőzés a hüvelyváladék vizsgálata lapján lehet kimutatható, olyankor gombát keresnek a mintában.

Kezelés

Számos gombaellenes szer áll rendelkezésünkre a vulvovaginális kandidiázis kezelésére. A különbőző kenőcsök, tabletták vagy kúpok klotrimazolt, illetve egyéb azolszármazékokat tartalmaznak. Ezeket az orvos utasításának megfelelően, helyileg kell alkalmazni.

Az antihisztamint és a helyi érzéstelenítőket tartalmazó készítmények csupán a tüneteket szüntethetik meg, de a háttérben húzódó problémát nem kezelik. A hosszan tartó kezelést igénylő, krónikus vagy ismétlődő kandidiázisban szenvedő nőknek szájon át bevehető gyógyszerek is rendelkezésükre állnak. Segítené a gyógyítást a hajlamosító tényezők azonosítása.  A HIV-vel fertőzött nők esetében a candida okozta vulvovaginitis sokkal súlyosabb lefolyású lehet, és kezelése akár hatástalan is maradhat.

A hüvelygyulladás egyéb okai

Bár a nők hüvelyfertőzésének döntő hányada bakteriális vaginózis, trichomoniázis vagy gombás fertőzés, léteznek egyéb, a hüvely gyulladásával járó betegségek is, így például az allergiák, a gyulladást okozó szerek és a nemi úton  terjedő betegségek is. 

Nem fertőzéses allergiát a spermicidek, az intim spray-k, a tisztítószerek vagy akár az öblítők is okozhatnak. Ezek az anyagok a méhnyak gyulladásos elváltozását idézhetik elő, ami hüvelyi folyással jár. Mivel azonban itt nem fertőzésről van szó, ezért a  hüvelyfertőzéstől való elkülönítéshez laborvizsgálat kell.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!