Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Meddőség és elhízás: policisztás petefészek-szindróma - PCOS

Meddőség és elhízás: policisztás petefészek-szindróma - PCOSGail Donnellyt gyerekkorában „Csontinak” csúfolták, mert olyan vékony volt, hogy kiálltak a csontjai. 27 éves korában azonban hat hónap alatt hirtelen 25 kilót hízott, holott életmódja nem változott és hosszú időbe telt, mire eljutott a diagnózisig: policisztás petefészek-szindróma (PCOS).

A PCOS súlyos anyagcsere-rendellenesség és a hormonális eredetű meddőség egyik vezető oka

A betegség azonban gyakran rejtve marad és nem diagnosztizálják. Becslések szerint az Egyesült Államokban a kórkép mintegy ötmillió nőt érint. „Az érintettek átlagosan négy orvosnál járnak, mire eljutnak a diagnózisig” – mondta el Dr. Andrea Dunaif, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának professzora.

A komplex genetikai betegség számos hosszútávú egészségügyi kockázatot jelent, beleértve az elhízást és a metabolikus szindróma kétszeres kockázatát is, amelyek a cukorbetegség és a szívbetegség rizikófaktorai. És nemcsak a nők, de a férfiak is érintettek lehetnek: a PCOS-ban szenvedő nők férfi rokonainál is gyakoribb az elhízás és a metabolikus szindróma.

A cikk a reklám után folytatódik

Meddőség és elhízás esetén ritkán gondolnak az orvosok a policisztás petefészek-szindrómára

A betegség tünetei rendszerint serdülőkorban kezdődnek rendszertelen menstruációval és fokozott szőrnövekedéssel, amelyet a férfihormonok magas szintje okoz. Nevét a petefészekben található jellegzetes szőlőfürtszerű cisztákról kapta, ez azonban nem minden esetben észlelhető.

Donnelly az inzulinérzékenységet növelő gyógyszeres kezelés hatására lefogyott és teherbe esett, azonban a kilók a terhesség és a szoptatás alatt, amikor nem szedte a gyógyszert, visszajöttek rá. „Állandóan harcban állok a testemmel és a kilókkal” – mondta el a háromgyermekes, Chicago külvárosában élő asszony, aki nemrég döbbent rá, hogy cukorbeteg rokonai valószínűleg szintén PCOS-ban szenvedtek.

Kép: shutterstock©

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!