Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Chlamydia-fertőzés és kismedencei gyulladás

Chlamydia-fertőzés és kismedencei gyulladásAzokban a nőkben, akik a Chlamydia trachomatis nevű kórokozóval fertőzödtek, nagyobb eséllyel alakul ki kismedencei gyulladásos folyamat.

A Chlamydia nagyon gyakori, szexuális úton terjedő betegség

Ezzel szemben kismedencei gyulladásos betegségnél a klinikai gyakorlatban kevéssé veszik figyelembe a chlamydia-fertőzés tényét. Dr. Inger J. Bakken, a Norvég Tudományegyetem munkatársa így nyilatkozott: „A kismedence gyulladása a reproduktív korú nők meddőségének gyakori oka.

A chlamydia egy nagyon gyakori, szexuális úton terjedő betegség. Munkánk során a chlamydia és a kismedencei gyulladás közötti kapcsolatot kerestük.”

Chlamydia és kismedencei gyulladás

A munkacsoport egy adatbank alapján 24947, 1970 és 1984 között született nőt vizsgált, akiket 1990 és 1995 között Chlamydia trachomatis miatt teszteltek. Az adatokat összevetették az 1990 és 2005 közötti kismedencei gyulladásos esetekkel.

A vizsgált nők 18%-a (4413 eset) volt ténylegesen fertőzött, ebből 48-at ápoltak a későbbiekben kismedencei gyulladás diagnózisával (1,09%). Akiknél nem állapítottak meg fertőzést, ott 143 hölgyet ápoltak medencegyulladással (0,7%). A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a chlamydia-pozitív egyéneknél 1,69-szeres a kismedencei gyulladás kockázata.

„Még mindig alacsony, de relatív emelkedett kockázat azt jelenti, hogy a chlamydia-szűrés, és a fennálló fertőzés kezelése javítja nőknél a reprodukciós készséget, ezért munkánkat folytatni kell” – vonta le a következtetést Dr. Bakken.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Chlamydia  betegség  fertőzés  gyulladás  kismedence  meddőség  szexuális  terjed  úton 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!