Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

Fájdalmas erekció? Új terápiás megoldás...

Fájdalmas erekció? Új terápiás megoldás...Reményteli, új terápiás megoldás a fájdalmas erekció tüneteivel küzdő férfiak számára. Egy amerikai és kínai nemzetközi kutatócsoport úgy véli, egy speciális enzim adagolásával (adenozin deamináz) segíthet a pénisz hosszantartó, fájdalmas erekciójával járó betegséget, az ún. priapizmust kezelni vagy akár meg is előzni.

Reménysugár a fájdalmas erekció jelenséggel küzdők számára

A betegség lényege a pénisz fibrózisa: a beteg péniszén hegszövetek halmozódnak, és az állapot később teljes impotenciához vezethet.

Dr. Gerald Weissmann, az eredményeket elsőként közlő FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) folyóirat főszerkesztője elmondta: „A priapizmus már önmagában is elég nagy problémát jelent egy férfinak, de tudni azt, hogy a betegség végül fibrózishoz vezet már olyan mértékű terhet jelent, amit kevesen tudnak elviselni. Remélhetőleg ez az új eredmény olyan gyógyszerek megszületéséhez vezet majd, amelyek enyhítik majd az adenozinnal továbbított stimuláló impulzusokat, és a betegség sújtotta férfiak számára valódi enyhülést jelenthetnek.”

A kezdeti lépéseket állatkísérleteken modellezték

Az amerikai és kínai kutatók két állatkísérletben modellezték a priapizmust annak megállapítására, hogy milyen szerepet játszik a megemelkedett adenozin-szint a pénisz fibrózis kialakulásában. Az egyik modellben adenozin deamináz-hiányos egerek, a másikban sarlósejtes vérszegénységben szenvedők voltak a megfigyelt állatok. Mindkét csoportnál adenozin deaminázt adagoltak a génmódosított kísérleti egereknek, remélve, hogy az adenozin-szintjük csökkenni fog.

Az egereket 8 hét elteltével újra megvizsgálva megállapították, mindkét csoportnál csökkent az egerek péniszében mérhető adenozin mennyisége. Ráadásul, ennek folyományaként, ahogy a kutatók remélték, az adenozin-szint csökkentésével sikerült a megelőzni, és javítani a pénisz fibrózis jelenségét mindkét csoport esetében.

A kutatók úgy nyilatkoztak, munkájuk eredményeként bizonyítást nyert, hogy a megnövekedett adenozin átvitel valóban hozzájárul a priapizmustól a pénisz fibrózisig terjedő kórtörténet kialakulásához. A kínai és amerikai tudósokból álló kutatócsoport szerint eredményeik lehetővé teszik olyan terápiás megoldások kidolgozását, amellyel a priapizmusnak ezt a veszélyes szövődményét meg lehet előzni.

Kapcsolódó kifejezések: fájdalmas erekció  priapizmus 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!