Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

A vaginózis összefügg a fogínygyulladással

A vaginózis összefügg a fogínygyulladássalEgy, a Biomed Central 'Fertőző Betegségek' című lapjában megjelent cikk szerint szoros összefüggés lehet a fogínygyulladás és egyes hüvelyi baktériumok között.

Dr. Rutger Persson (Berni Egyetem, Svájc) és kollegái összesen 180 nőtől gyűjtöttek hüvelyi kenetet. A nők egyúttal átestek egy rutin szájüregi vizsgálaton is. A fogínygyulladást a fogínyterület legalább húsz százalékának rendszeres vérzésekor állapították meg a kutatók.

A tudósok két DNS vizsgálati panelt alkalmaztak a bakteriális vaginózis (BV) és a periodontitis (a fog körüli szövetek gyulladása) kórokozóinak vizsgálatára.

A vizsgált nők közül 17-en (9,4%) szenvedtek csak bakteriális vaginózisban, 71-en (39,4%) fogínygyulladásban, 38 esetben (21,1%) pedig mindkét betegség nyomait megtalálták a kutatók.

A kórokozók száma a vaginózisban és periodontitisben is szenvedő nők esetében jelentősen magasabb volt, mint a csak az egyik betegséggel élőknél.

Baktériumok és vaginózis

A fogínygyulladásban szenvedő nőknél a Prevotella bivia és P. disiens baktériumok minden esetben magasabb értékeket mutattak a vaginózistól függetlenül. Vagyis a még egészséges nők állapotát is ronthatja a fogínygyulladás, ez a két kórokozó ugyanis gyakran okoz bakteriális vaginózist.

"Egyértelmű, hogy bizonyos baktériumok esetében a fogínygyulladás növelheti a vaginózist okozó kórokozók számát" - írják a kutatók.

Kapcsolódó kifejezések: fogínygyulladás  vaginózis 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!