Ma Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.
A+ A A-

Hüvelykrém gátolja a herpeszvírus terjedését

Hüvelykrém gátolja a herpeszvírus terjedésétKifejlesztettek egy új gélt, mely akár egy héten keresztül védelmet nyújt a herpeszes fertőzés nemi úton történő terjedése ellen.

A hüvelykrémet egyelőre még csak egerekre fejlesztette ki, az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Harvard Egyetem kutatócsoportja.  A kutatócsoport, Judy Lieberman vezetésével az RNS interferencia laboratóriumi módszert alkalmazták a krém hatóanyagának kifejlesztése során. A készítmény részben magára a herpeszvírusra hat, akadályozza a szaporodását és részben pedig meggátolja, hogy a szervezetünk sejtjei felvegyék a vírust.

„A tudomány régóta próbálkozik olyan készítmény előállításával, mely a vírus részecskék bejutását hosszú ideig megakadályozzák. Most sikerült olyan szert készítenünk, mely a sejteket ellenállóvá teszi a vírusokkal szemben, akár egy héten keresztül védelmet nyújt. Ha sikerül emberekben is bizonyítani a hatást, akkor megoldódhat a herpeszvírus terjedése is” – mondta el Lieberman.

Tekintve, hogy a herpeszes fertőzöttség kedvez a HIV vírus bejutásának, ezért a szer közvetetten a HIV terjedésének is gátat szab, jegyezték meg a szerzők.

Ma mintegy 536 millió ember fertőzött HSV-2 vírussal, mely a leggyakoribb formája a nemi úton terjedő betegségeknek, az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján. A fertőzött emberek száma  növekvő tendenciát mutat.

 

Kapcsolódó kifejezések: herpeszvírus  std 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!