Ma Szabolcs és Alina napja van. Holnap Márta, Márti és Flóra napja lesz.
A+ A A-

Sok partner, sok szemölcs

Sok partner, sok szemölcsEgy kutatás során kiderült, hogy a szexuálisan aktív emberek 6 százalékánál diagnosztizáltak már külső nemi szervi szemölcsöket, legnagyobb arányban ez a 25 és 34 év közötti nők esetében fordult elő.

A tanulmányban 8849 szexuálisan aktív, 18 és 59 év közötti férfit és nőt vizsgáltak 1999 és 2004 között. A 25 és 34 év közötti fiatal nők tíz százaléka számolt be arról, hogy már diagnosztizáltak nálunk genitális szemölcsöt, míg a 35 és 44 év közötti férfiak esetében ez az érték 6% volt.

A statisztikák szerint minél több partnere volt valakinek, annál nagyobb az esélye a hasonló fertőzéseknek: azoknak, akik egy-két partnerrel feküdtek le, mindössze 2 százaléka szenvedett már külső nemi szervi szemölcstől, szemben a 10 vagy afeletti számú személlyel közösültekkel, akiknek majdnem a 11 százaléka tapasztalta már meg a kellemetlen jelenséget.

Azt is megállapították, hogy a fehérek jobban ki vannak téve a veszélynek, mint az afro-amerikai, vagy a mexikói-amerikai népesség. A fehérbőrűeknél a megbetegedések aránya 7%, a feketéknél 4%, a mexikói-amerikaiaknál pedig 2,5%. Kiderült továbbá, hogy a körülmetélt férfiak közül valamivel többen szenvedtek már külső nemi szervi szemölcstől, ami egyébként az Egyesült Államokban elterjedt szexuális úton terjedő nemi betegségnek számít, és a humán papilloma vírus 6-os és 11-es típusa az okozója kutatók szerint.

DiabFórum magazin

A HPV e két törzse elleni védőoltást két éve hagyták jóvá 9 és 26 év közötti nők számára, de 11-12 éves kor körül ajánlott beadni. Szakértők elmondják, hogy a szexuálisan aktív amerikai népességnek nagyjából a fele fertőződik meg élete során a külső nemi szervi szemölccsel, azonban a legtöbb esetben a fertőzést a test legyőzi.  

Kapcsolódó kifejezések: HPV  nemi szervi szemölcs  szemölcs 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!