Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

Amiről nem szívesen beszélünk...

Amiről nem szívesen beszélünk...A nőgyógyászati szakrendelésen a leggyakoribb panasz a hüvelynyálkahártya gyulladása. Okozhatja fertőzés, idősebbeknél hormonhiány, allergiás reakció és néha kémiai vagy mechanikai irritáció.

Például illatosított tisztasági betétek, habfürdő, mosószerek, fogamzásgátló habok és zselék, ritkán az óvszer is. Bármi, ami a nők hüvelyének savasságát csökkenti (emeli a pH-t), fokozza a fertőzés valószínűségét: a változókor alatt fellépő hormonális változás, a gyakori hüvelyöblítés, a spermicidek használata és maga a sperma is.

A hüvelyben normálisan is számos baktérium van. Ezek egyik típusa, a Lactobacillus tartja fenn a hüvely savasságát, ezáltal védi a nyálkahártya épségét, és segít megakadályozni a fertőzést okozó baktériumok vagy gombák növekedését.

A bakteriális vaginózis, a leggyakoribb hüvelyi fertőzés akkor alakul ki, ha a védő hatású Lactobacillusok száma csökken, ugyanakkor más, normálisan jelen lévő baktériumok (pl. Gardnerella és Peptostreptococcus) elszaporodnak. E változások oka ismeretlen. A bakteriális vaginózis gyakoribb olyan nőkben, akiknek nemi úton terjedő betegsége vagy több szexuális partnere van, illetve akik méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. A bakteriális vaginózis önmagában nem nemi úton terjedő betegség. Előfordul nemi életet még nem élő vagy monogám nőkben is.

Nőknél különösen gyakoriak a Candida albicans gomba által okozott fertőzések. Általában túrós állagú, fehéres folyást tapasztalunk és erős viszketést. Súlyosabb esetben a hüvelybemenetben és a combhajlatban is lehet piros, hámló gombás terület. A Candida albicans természetes módon jelen van a bőrön, és a belekben, ahonnan a gomba a hüvelybe juthat. A gombafertőzések általában nem terjednek nemi úton, de néha találkozunk a partnerén is apró piros pöttyökkel a hímvesszőn, amelyeket hámló szigetek vehetnek körül.

Visszatérő gombás fertőzéseknél a partner egyidejű kezelése fokozza a hatékonyságot. Ilyenkor a kezelést szájon át érdemes folytatni, és a cukorbetegség szempontjából is javasolt vizsgálni a pácienst. Antibiotikumok szedése is hajlamosít erre az elváltozásra: a szájon át szedett antibiotikumok elpusztítják a gombák növekedését gátló baktériumokat a hüvelyben.

Vannak nemi úton terjedő hüvelyi fertőzések is. Ide tartozik a chlamydia fertőzés, a nemi szervi herpesz, a gonorrhoea, a szifilisz és a trichomoniasis egy protozoon (véglény) fertőzés. A nemi szervi szemölcsök általában a szeméremtesten helyezkednek el, de előfordulnak a hüvelyben vagy a méhnyakon is.

Olykor alig észrevehetők a tünetek

A hüvelyi fertőzések típusos tünetei a hüvelyi folyás és a nemi szervek égő-viszkető érzése. A folyás külleme és mennyisége a kiváltó októl függ. Ritkábban társulhat hozzá alhasi érzékenység, duzzanat; egyes esetekben pedig fájdalmas közösülés, illetve gyakori, fájdalmas vizeletürítés is. E fertőzések olykor alig okoznak tüneteket, lehetnek akár teljesen tünetmentesek is – ilyen lehet a chlamydia. A kezeletlen hüvelyfertőzések egy része azonban súlyos szövődményekhez vezethet, sőt később terméketlenséget okozhat, ezért nagyon fontos időben nőgyógyászhoz menni, aki a megfelelő kezelést előírja.

A hüvelyfolyásnak, a viszketésnek és a kellemetlen szagnak számos oka lehet, ezért mind gyermek- mind felnőttkorban orvoshoz kell fordulni. A nőgyógyászati vizsgálatot sokan szeretik elodázni, pedig a gyors diagnózis és kezelés biztosabb gyógyulást eredményez. A hüvely vizsgálatakor kiderül, van-e gyanú arra, hogy a fertőzés a méh nyakcsatornáját és a méhet is elérte. Tapintással a méh és környéke általában jól vizsgálható. Ha ez jelentős fájdalmat okoz vagy a beteg lázas, a fertőzés valószínűleg tovább terjedt.

A nőgyógyászati rákszűrés életet menthet

A méhnyakrák olyan rosszindulatú daganat, amely elhanyagolt stádiumban nagyon sok szenvedést okoz és gyógyulási esélye nagyon kicsi. Amikor még lehet rajta segíteni úgyszólván nincs tünete, tehát nem elfogadható, hogy „nem járok nőgyógyászhoz, mert nincs semmi bajom.” Az sem elfogadható, hogy „már nem élek nemi életet, nekem felesleges a rákszűrés”. Bizony sok idősebb nőn lehetett volna segíteni, ha az évenkénti rákszűrést nem hanyagolta volna el. A szűrés lehetővé teszi, hogy teljesen tünetmentes esetben is megtaláljuk azokat, akiknél már rákmegelőző állapot van vagy a daganatsejtek is kialakultak, de kis kimetszéssel a kezdődő daganat eltávolítható, sőt az illető akár szülhet is, ha termékeny korú. Ha egy nő nemi életet él, járnia kell rákszűrésre, akkor is, ha 15 éves – ebben az esetben a fogamzásgátlás miatt is nőgyógyászhoz kell fordulna.

Ha az évenkénti szűrést véletlenül elmulasztottuk, akkor legalább panaszok esetén fontos jelezni a nőgyógyásznál, hogy rákszűrést is szeretnénk. Előfordul, hogy a hüvelygyulladás olyan mértékű, hogy csak a kezelés után tudják levenni a rákszűrést, egy kontrollvizsgálat alkalmával. Ha minden esetben időben orvoshoz fordulunk, védjük kellemes szexuális életünket, partnerünket, egészségünket, egész életünket.

Kapcsolódó kifejezések: hüvelyi fertőzések 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!