Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

A haskörfogat és az urológiai problémák kapcsolata

A haskörfogat és az urológiai problémák kapcsolataAmerikai kutatók véleménye szerint az idősebb emberek növekvő haskörfogata összefüggést mutat az alsó húgyúti rendszer tüneteivel és a gyengébb szexuális teljesítménnyel.  Az Amerikai Urológus Társaság szerint az ún. metabolikus szindróma egyik összetevője, a túl nagy haskörfogat (azaz hasi elhízás), amely szívbetegség és a cukorbetegség megnövekedett kockázatát jelzi, más problémákra is rávilágít.

"Világossá vált, hogyha valakinél a metabolikus szindróma több összetevője is fennáll, kismedencei funkciózavarok is jelentkeznek, úm. szexuális vagy húgyúti problémák" - mondta Steven Kaplan kutató.

Kaplan szerint a haskörfogat használható jelzője a prosztata térfogatának és a medencei funkciózavarnak. A szakember és munkatársai 88 férfit (átlagéletkor: 62 év) vizsgáltak mérsékelt vagy súlyos, kezeletlen hólyagürítési panaszokkal, 76-91 cm, 91-101 cm és 101 cm feletti haskörfogattal.


A vizsgálatból kiderült, hogy a prosztata térfogata, a PSA-szint (prosztata specifikus antigén a vérben), az ürítési tünetek súlyossága, az erekciós és ejakulációs funkciózavar mind egyforma mértékben együtt fokozódik a haskörfogattal. "Nem kétséges - mondta Dr. Kaplan - hogy a mutató növekedésével összefüggésbe hozható a férfiak rosszabb egészégi állapota - az ürítési és szexuális funkciók szempontjából is."

Kapcsolódó kifejezések: betegség  cukorbetegség  haskörfogat  húgyút  metabolikus  szív  urológia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!