Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Újra hódító nemi betegségek

Újra hódító nemi betegségekA hetvenes években úgy tûnt, a nemi betegségek kora végleg leáldozott, és nincs már semmi, ami beárnyékolná, megfontolás tárgyává tenné a gyakori partnercserét. Ám a szabad szex térhódítása mégsem volt felhőtlen, "gyakorlását" egy új, a klasszikus nemi betegségeknél jóval veszélyesebb kór, az AIDS megjelenése (1981. június ) és rohamos elterjedése fékezte.

A nyolcvanas-kilencvenes évek már a HIV-vírustól való rettegésben teltek, s miközben egyre többet tudhattunk meg e betegség természetéről, észre sem vettük, hogy a régi, örökre számûzöttnek hitt kórokozók visszatértek, s áldozatokat szednek. Éppen ezért nem árt, ha most ők is "terítékre kerülnek".

A kór neve: vérbaj
Mint tudjuk,  Ady Endrét kezeletlen szifiliszfertőzés vitte el; az ő korában még ez volt a legveszélyesebb, legalattomosabb nemi betegség (1500 óta ismert). A fertőzöttséget nehéz észrevenni, a szervezetet megtámadó baktérium jelenlétéről először fájdalmatlan, fekélyszerû sebek adnak hírt. Ezek a kemény tapintású, pattanásra emlékeztető sebek elsősorban a nemi szerveken, a kórokozó behatolási helyén 2-4 héttel az aktus után jelennek meg. Ám sokan "szerencsétlenségükre"  tünetmentesen vészelik át ezt a kezdeti időszakot. A kórokozó jelenlétéről a környező nyirokcsomók duzzadása is hírt adhat, igaz, ez fájdalmatlan, s kezelés nélkül is hamar, 4?6 hét alatt elmúlik. Férfiak könnyebben észrevehetik a nemi szervükön megjelenő kiütést, a nők kevésbé, testükön/testükben rejtettebben megbújhat a kórokozó.

A betegség középső szakasza (3-6 hónap)  is fájdalommentesen zajlik, pontosabban a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő vörösbarna kiütések nem okoznak panaszokat, de az esetlegesen társuló fejfájás, torokfájás, láz, szemgyulladás vagy drasztikus hajhullás már orvos elé viheti a beteget. Ugyanakkor a "jól tûrők" akár tíz-húsz évig is fertőzhetik partnerüket színes kiütéseikkel, s csak aztán válnak "tisztává", amikor már menthetetlenek lesznek. A betegség harmadik szakaszában a kórokozó már agyi-idegrendszeri károsodást, gerincsorvadást, vakságot, egyéb szervi károsodást és halált okozhat.

JÓ TANÁCS: ha a rizikócsoportba tartoznak, minden kis nyálkahártyasebre, kiütésre figyeljünk oda, mutassuk meg orvosnak; a szifilisz a fertőzés első két stádiumában antibiotikummal még kezelhető. A kór 21. századi várható diadalútját nem csak a szex liberalizálásának, hanem az antibiotikumok alkonyának is köszönheti.
A gonorrhoeával "kankó, tripper" a szerencsések csak a western- vagy a háborús filmek közvetítésével ismerkedhettek meg, ám a szerencsétlenebbek személyes tapasztalatokat is begyûjthettek vele kapcsolatban. Régen elterjedtebb betegség volt a szifilisznél, talán mert kevésbé alattomos, könynyebb felismerni; a beteg a kellemetlen tünetek miatt hamar észleli a bajt:

  • sárgászöld váladéktól csöpögő (férfi) nemi szerv
  • égő-csípős érzet vizeletürítéskor
  • a húgycsőből fájdalommal ürülő, kellemetlen szagú váladék, megváltozott hüvelyváladék
  • fájdalmas közösülés
  • esetleges végbélgyulladás.


Mindezek azonnali antibiotikumos kezelést tesznek szükségessé. Kezeletlenül krónikus nyálkahártya-, belső nemi szervi és kismedence-gyulladás, meddőség alakul ki, ráadásul a beteg továbbterjeszti a kórt. Közösüléssel terjed, s csak a fertőzött partner kerülésével, illetve -mint minden nemi betegséggel szemben -  óvszerrel védekezhetünk ellene.

Újabban a társbetegségként felfedezett Chlamydia okozta gyulladással is számolni kell, mely kórokozó a petevezető elhegesedését, s ezáltal meddőséget okoz. Ugyanekkor egy másik nemi betegség, a trichomoniázis is okozhat zöldes hüvelyfolyást. Ez esetben a nemi szervek viszketnek és pirosak is.

Jó tudni! Gombás fertőzés, vagy akár egyszerû más ok is meghúzódhat a folyás mögött, de saját és partnerünk érdekében szükséges, hogy alaposan kivizsgáljanak bennünket.

DiabFórum magazin


Szükséges kellemetlenség?

A herpesz - tekintve, hogy vírus okozza - már nem kezelhető antibiotikummal. A vírus, miután behatolt a szervezetbe, megfertőzi az idegvégződéseket, beköltözik az érzőidegek ganglionjába, s itt akár tovább is szaporodik.

"Fészkében"  szinte semmi panaszt sem okoz, ám az immunrendszer gyengülésekor, láz esetén, szöveti károsodás vagy túlzásba vitt napozás hatására a felszínre vándorol. A nemi szervi herpeszt elsősorban a HSV-2 vírus okozza (terjeszti), a HSV-1 vírus pedig a szájon jelenik meg, de ez is okozhat nemi fertőzést, ha érintkezésbe kerül az itteni nyálkahártyával. Jellemző tünete a nemi szerveken - illetve a szájon, esetleg a szemen, ujjakon - jellegzetes viszketés nyomán kiütköző hólyagocskák, s az ezt megelőző regionális nyirokcsomó-duzzanat. A hólyagok pár nap alatt megnyílnak, fertőznek, majd a vírus fájdalmas fekélyt hagyva maga után visszahúzódik az idegdúcokba. Szaporodását gyógyszertárban kapható szerrel gátolhatjuk, illetve jól időzített kezeléssel megakadályozhatjuk, hogy a felszínre törjön.

Első számú közellenség

Az AIDS-t korunk pestisének nevezik, s bár inkább a vírusos influenzához, mint a baktérium okozta pestishez hasonlítható, "eredményessége" ma már a pestisével is vetekszik.
A pestist hajdan a patkánybolhák közvetítették; az AIDS-t az ondó és a vér terjeszti. Kezdetben homoszexuális férfiak közül szedte áldozatait.
1981-ben az USA-ban öt homoszexuális férfi megbetegedése kapcsán írták le a kórt, de elég hamar megjelent a heteroszexuális emberek között is. A vírus tönkreteszi a szervezet immunrendszerét, mely emiatt nem tud védekezni a kórokozók támadásával szemben, s nem képes kiszûrni, elpusztítani a keletkező rákos sejteket sem. A test védtelenné, erőtlenné válik, s elpusztul.

FIGYELEM! Terjedését segítik az alkalmi nemi kapcsolatok, a szexipar egyre nagyobb mértékû térnyerése és a változatos szexuális szokások elterjedése - például a végbélközösülésé, hiszen a végbél nyálkahártyája sérülékeny, könnyen fertőződik - és a tetoválókultusz. Magyarország még nem tartozik a vírus kedvenc vadászterületei közé, de a magyar lányok nyugat-európai szexipari jelenléte és a fecskendős kábítószerezés terjedése előrevetíti a hazai megbetegedések számának fellendülését. Különösen a külföldre, a fejlődő országokba látogató hazánkfiának kell vigyáznia magára, lehetőség szerint tartózkodni az alkalmi kalandoktól, fogászati kezeléstől, tetováltatástól! Ha valaki cukorbeteg vagy injekciós ellátásra szorul, vigyen magával egyszerhasználatos tûkészletet!

Fontos! Aki veszélyeztetettnek érzi magát, jól teszi, ha elvégezteti az AIDS szûrést. A korai kezelés lassítja a betegség kibontakozását, illetve a kór felismerése segítheti a fertőzés megállítását.
Pánikra semmi ok, hiszen a nemi betegségek, így az AIDS is, családcentrikus életvitellel, monogám párkapcsolattal s az említett óvintézkedések megtartásával kivédhetők.

Kapcsolódó kifejezések: AIDS  betegség  csere  nemi  partner  szex 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!