Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Adományozható lehet a petesejt

Adományozható lehet a petesejtAz állampolgári jogok országgyûlési biztos és a szaktárca egyetért abban, hogy módosítani kell a petesejt adományozására vonatkozó szabályokat, mert a most kötelező anonimitás nem veszi figyelembe a társadalom érdekét. Meddő nők a változtatásokkal rokonaik petesejtjéhez juthatnának hozzá.  Lenkovics Barnabás és Péterfalvi Attila közös vizsgálata szerint az adományozás kockázatot hordoz magában az adományozóra nézve, így a női ivarsejtekhez való hozzájutás korlátozott: az adományozónak alá kell vetnie magát a petesejtek hormonális stimulációjának és napi felülvizsgálatnak, kórházba is kell vonulnia.

Az eljárás nehézsége miatt elsősorban azok vállalnák az adományozást, akik rokoni, vagy baráti áldozatvállalással kívánják segíteni azt az asszonyt, akinek nem lehet gyermeke, de a törvény anonimitást ír elő, vagyis csak az egészségügyi intézetnek történő adományozást teszi lehetővé, a név szerinti befogadó javára történő közvetlen adományozást azonban tiltja.

Az ombudsman megkérdezte a Magyar Orvosi Kamara szakmai és jogi bizottságait is, amelyek elfogadhatónak tartanák, hogy a donor és a befogadó egybehangzó kívánsága esetén a kötelező anonimitástól eltekintsenek.


Az Alkotmánybíróság az adott kérdésben eddig kifejtett álláspontja szerint az egyénnek nincs az alkotmányból levezethető alanyi joga arra, hogy bármilyen meghatározott mesterséges megtermékenyítési eljárásban vegyen részt, a testület a szabott kereteken belül viszonylag tág mozgásteret hagyott a mindenkori törvényhozás számára.

Lenkovics Barnabás szerint a jogalkotó eredeti szándékával és a társadalom igényével is egybeesne, ha módosítanák a törvényt, a hozzátartozói és a szoros baráti kötelékeket és áldozatvállalást erősítő új szabály megfelelne mind az alkotmányos követelményeknek, mind a gyermektelen kérelmező, illetve a donorok jogos elvárásának, illetve a jövő generáció érdekének is.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: adomány  ivarsejt  petesejt 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!