Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Szabadulás a meddőségtől

Szabadulás a meddőségtőlVilágszerte több millió házaspár szembesül a meddőség problémájával évente, de csak kevesebb mint húsz százalékuk fordul orvoshoz.  Magyarországi viszonylatban ez azt jelenti, hogy körülbelül 150 ezer, kora szerint fogamzóképes pár nem tud orvosi beavatkozás nélkül utódot nemzeni, de csak körülbelül húszezren vizsgáltatják ki magukat.

A szakirodalom akkor beszél meddőségről, ha a rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet ellenére egy éven belül nem esik teherbe az asszony. Ha a pár gyermeket szeretne, ekkor már feltétlenül orvoshoz kell fordulnia.

Az esetek kilencven százalékában a vizsgálatok ki tudják mutatni a meddőség okát. Első lépésben azt kell tisztázni, ki a meddő. Noha a férfiak nagy része el sem tudja képzelni, hogy ő okozza a meddőséget, szakorvosok szerint az esetek legalább felében a férfinál - vagy mind a nőnél, mind a férfinál - kereshető a megoldás. A terméketlen férfiak esetében a vizsgálat többféle rendellenességet is kimutathat: a leggyakoribb, hogy nincsenek vagy csak elvétve vannak spermiumai, esetleg azok többsége eltér a normálistól. Az is előfordul, hogy csak halott spermiumokat talál a laboratóriumi vizsgálat.

Túl későn fordulnak orvoshoz
Ha a férfi tesztje negatív, a pár hölgy tagjának kell felkeresnie nőgyógyászát. A meddőségi problémákban jártas szakember az esetek jelentős részében meg tudja állapítani a terméketlenség okát, amely több esetben akár az elégtelen higiénés viszonyokra is visszavezethető.

Van, amikor az előzőleg végrehajtott mûvi abortusz okoz szövődményeket, súlyosabb esetben valamilyen nemi úton terjedő betegség. Igen gyakori, hogy a nők akkor fordulnak orvoshoz, amikor koruk miatt már amúgy is kevesebb esélyük van a teherbe esésre. A felső korhatárt negyven évben határozza meg a szakirodalom, míg a statisztika szerint az asszonyok csak 36 éves korukban mennek először szakemberhez panaszaikkal.

A nő meddőségének okai két nagy csoportba sorolhatók: mûködési zavar - többnyire a hormonrendszerben - vagy szervi rendellenesség.
Az első csoportban az agyalapi mirigy rendellenes mûködése a leggyakoribb, de előfordul, hogy a mellékvese vagy a pajzsmirigy okozza a bajt.

Drága a gyógyszeres kezelés

A hormonális hátterû meddőség szinte mindig együtt jár a menstruációs ciklus zavaraival, esetleg hiányával. Tudni kell, a hormonális okok megszüntetésére alkalmazandó gyógyszeres kezelés igen drága - ezeket a patikaszereket a társadalombiztosítás alig támogatja.

Az okok második csoportjában a petevezeték elzáródása a leggyakoribb. Megtörténhet továbbá, hogy a méh nem alkalmas szerepére: akár egy jóindulatú daganat is elzárhatja a petevezetéket, gátolhatja az embrió megtapadását és a gyermek kihordását.

Természetesen az okok közül csak a legvalószínûbbeket soroltuk fel. A szakorvos ezeknek egy részét - a szükséges kiegészítő vizsgálatok segítségével - megállapíthatja, sőt sokszor a megfelelő kezelést is eredményesen levezényelheti. Több esetben azonban kiderülhet, hogy további vizsgálatok elvégzéséhez kórházba kell vonulnunk.
Ha a vizsgálatok azt állapítják meg, az adott pár a szokásos módon nem tud gyermeket nemzeni, erre még mindig reményt ad a mesterséges megtermékenyítés. Ennek "könnyebbik" technikája az úgynevezett inszemináció, amelyet abban az esetben alkalmaznak, ha a nő petevezetékei átjárhatók. A férfi spermiumait - megfelelő előkezelés után - egy vékony katéter segítségével a méhszájon keresztül a nő méhébe fecskendezik. A megtermékenyülés a továbbiakban természetes úton történik.


Kétezer lombikbébi

A mesterséges megtermékenyítés másik módszerét, a lombikbébi-kezelést csak a meddőség legsúlyosabb eseteiben végzik, amikor az előzőleg alkalmazott technikák mind sikertelennek bizonyultak. A lombikbébiprogram a kórházak és klinikák erre szakosodott centrumaiban, illetve magánklinikákon mûködik. A társadalombiztosítás öt ilyen kezelést finanszíroz teljes egészében - erre azért van szükség, mert az eljárás többnyire csak a sokadik nekifutásra hoz eredményt -, de a kísérő gyógyszeres terápia jelentős részét a reménybeli szülőknek kell fedezniük: ez alkalmanként százezer forintra rúghat. A technika lényege: a spermiumot és a petesejtet a női szervezeten kívül "hozzák össze", majd a megtermékenyült embriót visszaültetik az anyaméhbe. Ez a módszer azokban az esetekben lehet eredményes, amikor a kórosan nagy mennyiségû nyák teljesen elzárja a méhnyakat, a spermiumok nem tudnak átkelni rajta. A sok türelmet igénylő és többszörösen is kudarccal fenyegetett kezelés végén azonban megszülethet a várva várt gyermek. Magyarországon az elmúlt évben az összes újszülött két százaléka (csaknem kétezer csecsemő) lombikbébi volt.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: beavatkozás  meddőség  utód 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!