Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Szex, drog és Chlamydia

Szex, drog és ChlamydiaA Spring-Break-Kultúra, amely a nyugat-európai fiatalok party-turizmusát jelenti, angol kutatók szerint egyenes út a különféle nemibetegségek reneszánszának a kialakulásához. Tripperrel való fertőzés vagy a Chlamydia, mind könnyen megkapható betegség egy szigeten.

Mark Bellisnek, a liverpooli Moore Egyetem professzora szerint a kép világos: a brit fiatalok általában drog- vagy alkohol-partykon vesznek részt, hogy azután átadják magukat egy felelősségmentes szexuális élménynek, amely a szerek hatására teljesen gátlástalan élvezet. Elsősorban a spanyolországi utazásaik során következnek be ennek az árnyoldalai. Ibiza éppen az a sziget, amely a fiatalok paradicsomának számít, hiszen rengeteg szórakozóhely, disco található ott.

Ugyanúgy, mint az amerikai Floridában, ahol áprilistól rengeteg fiatal özönli el a parton található hoteleket. Egyetlen kívánságuk van csupán: "Kukkolni" a csajokat, buli, gyors szex és mértéktelen alkoholfogyasztás.

Amit az amerikai fiatalok tudnak, azt a tulajdonságot a britek is birtokolják. Bellis több tanulmányon át vizsgálta meg a brit fiatalok szórakozási módjait. Több, mint 1600 fiatallal készített interjút a szigetről való visszatérésük után. Ebből kiderült, hogy minden ötödik fiatal legalább két személlyel létesített szexuális kapcsolatot.

"Mi tudjuk, hogy a fiatalok az utazás során nagyon sokat isznak és sok szexpartnerük van", mondta Bellis a Spiegel Online-nak. Hozzátette: 98%-uk olyan sok alkoholt iszik, hogy akár már mérgezésnek is számítana, 56%-uk pedig illegális drogokat használ. "Ez nem marad hatás nélkül, ugyanis a nem biztonságos szex sajnos következményekkel járhat. Mind ez a probléma annak is tudható, hogy a fiatalok 44%-a nem használ óvszert."

Mi is a chlamydia?

A chlamydia egy szexuális úton terjedő betegség, amelyet egy parányi baktérium, a chlamydia trachomatis közvetít.

Ha még nem hallottál róla, ne szégyenkezz emiatt, nem vagy egyedül ezzel. A legtöbben, akik ki vannak téve a veszélynek, vagy talán már meg is fertőződtek, szintén nem tudnak sokat erről a kórról.

Miért nem tudok róla?

A nők legnagyobb része nem is sejti, hogy chlamydia-fertőzés áldozata lehet. Sajnos az orvosok túlnyomó többsége nem rendelkezik kellő mennyiségű ismerettel ezt a területet illetően, ezért a tünetek értékelésekor nem írják elő a chlamydia-teszt elvégzését.

Tinédzserek és a szex

Itt az ideje, hogy elfogadjuk a tényt: a 16 évnél fiatalabbak fele már túl van az első szexuális élményen. Sajnos, nem jellemző rájuk a terhesség elleni védekezés módozatainak használata, így hát nekünk kell őket erre figyelmeztetni. Különösen a kondomhasználat szükségességét kell velük felismertetni. A teenager-terhességek magas aránya magas chlamydia-arányt is jelezhet.

A szex iránti vágy érthető, mert a szex élvezetes része az életnek. Nem várható el, hogy mindig racionális döntéseket hozzanak a kamaszok, de egyre gyakrabban fogják megtenni, ha megfelelő módon tájékoztatjuk őket.

A tettek lehetséges következményeinek ismertetése az első lépés a rizikó visszaszorításának útján. Helyes döntést csupán a kellő információ birtokában hozhatunk.

A kórokozó azonosítását még nehezebbé teszi, hogy sok esetben nem jelentkeznek tünetek. Rendkívül hasznos lenne az egészségügyi szakemberek részére e tárgykörben tartandó oktatás. 

Kapcsolódó kifejezések: chlamydia  nemi betegség  szex  tripper 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!