Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: a csontritkulás tünetei

csontritkulas1 32409415 masolatA csontritkulás vagy osteoporosis olyan betegség, amely következtében csökken a csontmennyiség. A test nem képez elegendő csontszövetet vagy túl sok régi csontszövet szívódik fel – tehát az egyensúly felborul és csonttömegvesztés lép fel.

A két esszenciális ásványi anyag – a csontszövet tekintetében – a kalcium és a foszfát. A kalcium elengedhetetlen a megfelelő szív- és agyműködésben, de más szervek működésében is. A szervezet, hogy folyamatosan biztosítsa nélkülözhetetlen szerveinek „folyamatos üzemét”, kivonhatja a csontban lévő kalciumot, szükség esetén így emelheti a vér kalciumszintjét.

Ha a kalciumbevitel nem elegendő, annak a csontképzés és a meglévő csontszövetek is kárát látják: csontjaink gyengülnek, törékennyé válnak.

A csonttömegvesztés esélye a korral együtt növekszik. A csontritkulás 60 év felett egyike a leggyakrabban diagnosztizált betegségeknek. Sokszor már a törés kapcsán derül fény a kialakult osteoporosisra, amely előrehaladott stádiumban komoly következményekkel járhat.

Csontritkulás: mi okozza?

A csontritkulás fő oka a hormonrendszerben beálló változások. Férfiaknál az androgén, nőknél az ösztrogén hormon szintjének csökkenése áll a háttérben legtöbbször. A már említett, veszélyeztetett korcsoportnál kimutatott osteoporosis adódhat elégtelen D-vitamin és kalciumpótlásból is. Az állapotot súlyosbítja a mozgásszegény életmód.

Szintén csontritkuláshoz vezethet a kortikoszteroidok túlzott és helytelen adagolása, a pajzsmirigy működési zavarai, a csont rákos elváltozásai, genetikai rendellenességek, gyógyszer-mellékhatások és az egészségtelen, kiegyensúlyozatlan étkezés.

csontritkulas-szerkezete

A cikk a reklám után folytatódik

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

  • Elsősorban idősebb, könnyebb csontozatú,  fehér és ázsiai nők. Fokozott a rizikót jelent  a családban halmozottan előforduló csontritkulás
  • Posztmenopauzában lévő nők, menstruációs zavarokkal küzdők
  • Dohányzók, alkoholt nagy mértékben fogyasztók, evési zavarokkal (anorexia, bulímia) küzdők, mozgásszegény életmódot élők, kalciumszegény táplálékot fogyasztók, bizonyos gyógyszereket (kortikoszteroidok, antikonvulzív szerek) szedők
  • Reumatoid artritiszban szenvedők
  • Akik szüleinél már  kialakult csontritkulás  (családi halmozódás)

A csontritkulás tünetei

Kezdetben nincs tünet
A betegség legkorábbi szakaszában nem észlelhetőek tünetek. Később tompa fájdalom jelentkezhet az izmokban, különösen a derék és nyak táján, amely pihenésre szűnik – éppen emiatt nem fordul orvoshoz a páciens.

Később hirtelen, éles fájdalom
A kór előrehaladtával hirtelen, erős fájdalmat tapasztalhat a beteg. A fájdalom nem kisugárzó jellegű, mozgás, emelés hatására az érintett területen fokozódhat. A jelenséget kísérheti izomgyengeség, amely akár egy hétig is elhúzódhat. A fájdalom hónapokig tarthat.
A jellegzetes, éles fájdalom felléphet egy éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen kicsi, szemmel nem is látható csontgerendatörés következményeként. Az állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszüléséből jön létre. Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat tartani.

Tartásváltozás, a háti görbület fokozódása, vázrendszeri deformitások
Az orvos a vizsgálatkor a háti domborulat fokozódását, a testmagasság jelentős csökkenését észleli – pl. meghosszabbodik a betegek ruhája, kabátja. A háti görbület fokozódása következtében az ágyéki görbület elsimul, a hátizomzat és a szalagok megfeszülnek, a hasizmok pedig megnyúlnak, elengednek. A has elődomborodik, a bordák alsó részei közelednek a csípőlapátokhoz, súlyos esetben el is érhetik azokat, ezzel is növelve a panaszokat.

Jellegzetes lesz tehát a beteg testtartása, mivel a test egyensúlyát csak úgy tudják megtartani, hogy könyökeiket hátrahúzzák, vagy hátratett kézzel állnak. Sokan a nap végére egyre jobban előregörnyednek, mivel ilyenkor az izmok már annyira elfáradnak, hogy nem képesek a gerincet egyenesen tartani.
Ennek köszönhetően megváltozik a gerinc terhelése. Előrehaladott esetben a járás is bizonytalanná válik. Következményként kis erőbehatásra csonttörések jönnek létre, leggyakoribbak a csigolyák, a combnyak és a csukló törése.

Osteoporosis: a csontrendszer mely részein alakul ki leggyakrabban?

A különböző csontok kérgi és szivacsos állományának mennyisége és aránya eltérő. A gerincet alkotó csigolyatestek és a hosszú csöves csontok végrészei főleg szivacsos állományt tartalmaznak. Mivel a csontvesztés a szivacsos állomány területén a leggyorsabb, az osteoporosis következtében a csigolyákon, csuklón és a csípőtájékon következik be leggyakrabban a csonttörés.

Gerinc:
A csigolyatest már enyhe mértékű terhelés, mint pl. köhögés, vagy nem túl nehéz súly emelése következtében is összeroppanhat. Következménye átmeneti erős háti, vagy deréktájéki fájdalom, a testmagasság csökkenése, mozgáskorlátozottság, nehézlégzés, egyes esetekben vizelet, vagy székletürítési zavar, ritkán alsóvégtag bénulás lehet.

Csukló:
A csuklótörés többnyire azért keletkezik, mert az eleső ember kinyújtott karral igyekszik kivédeni a nagyobb bajt. A csonttörés fájdalmas és 4-6 hetes rögzítést tesz szükségessé. A csukló végleges alakváltozása is elképzelhető.

Csípő:
Csípőtájéki törés az osteoporosis legsúlyosabb szövődménye. Többnyire elesés következménye, de előrehaladott esetben a legenyhébb ütés hatására bekövetkezhet. A csípőtájéki törést szenvedett betegek kórházi kezelésre, műtétre szorulnak, és főként idős korban végleges mozgáskorlátozottság, sőt halálozás is bekövetkezhet.

Október 20. – A csontritkulás világnapja

A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete indítványára A csontritkulás, az osteoporosis világnapját korábban június 24-én, 1999 óta október 20-án tartják. Magyarországon 1996-ban rendezték meg először. A betegség Magyarországon is komoly népegészségügyi gond. Gyógyítására és megelőzésére országos program készült, amelynek alapján 1995 végére kialakult az országos ellátó hálózat is.

Kapcsolódó kifejezések: csontritkulás  csontritkulás tünetei  osteoporosis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!