Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Tudnivalók a derékfájásról - 2. rész

Tudnivalók a derékfájásról - 2. részÉrdekes tapasztalati megfigyelés, melynek pontos okát még nem vizsgálták, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők cukorbetegek esetén kevésbé hatásosak.

Sorozatunk előző részében részletesen leírtuk, hogy az akut, vagy krónikus derékfájást akkor nevezzük világszerte elfogadottan specifikusnak, ha hátterében feltehetően súlyos betegség, fertőzés, reumás gerincgyulladás, daganat, csontanyagcsere betegség okozta csigolya-összeroppanás, ideggyógyászati betegség, bénulás áll. Erre az ún. „vörös zászlók” – fogyás, általános betegségtünetek, láz, hőemelkedés, daganatos kórelőzmény, fertőzés, csontanyagcsere zavar, megfelelő ideggyógyászati tünetek – hívják fel a figyelmet.

A specifikus derékfájás az összes derékfájós eset 1–3%-át teszi ki. Ezekben az esetekben sürgős- és pontos vizsgálatok, gyors- és hatékony kezelés bevezetése szükséges (pl. porckorongsérv okozta vizelési zavar, bénulás esetén azonnal ideggyógyászati konzílium és MR vizsgálat, csontritkulás okozta csigolya-összeroppanás esetén azonnal röntgenfelvétel, mert sürgős műtét vagy az összeroppant csigolya visszaemelése, cementtel való feltöltése jöhet szóba). Fertőzés okozta csontvelőgyulladás kezelésére haladéktalanul intravénás antibiotikumot kell adni, reumás gyulladás vagy daganat esetén a megfelelő kezelést kell elkezdeni.

A derékfájás kezelése

Minden más esetben, járjon az bármilyen nagy fájdalommal, ideg- vagy ideggyök gyulladással, a derékfájás aspecifikus. Ez esetben nem diagnosztikus lépések szükségesek, hanem hatékony fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés. Egyéb esetekben a beteg fájdalomcsillapító szedése mellett folytassa mindennapi tevékenységét, súlyosabb esetben, főleg ha a derékfájás alsóvégtagba sugárzó fájdalommal jár, 2-3 napra fektessük le a beteget a megfelelő fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés mellett, s utána gyorsan mobilizáljuk, s egy-három hét alatt állítsuk újra munkába.

A munkába álláshoz nem kell a teljes tünetmentességet megvárni, ez ma a világon elfogadott álláspont.
Egyéb esetekben kívülről alkalmazott kenőcsök, tapaszok alkalmazhatók, s egyszerű fájdalomcsillapítók, vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentők, súlyos fájdalom esetén tramadol adható.

Figyeljünk arra, hogy a recept nélkül kiváltott fájdalomcsillapítók milyen hatóanyagot tartalmaznak, mert ha orvosunktól más nem-szteroid gyulladáscsökkentőt kaptunk, s ezeket egyszerre szedjük, hatásuk nem adódik össze, de mellékhatásuk valószínűleg igen. Érdekes tapasztalati megfigyelés, melynek pontos okát még nem vizsgálták, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők cukorbetegek esetén kevésbé hatásosak. Érdekes lenne ezt a kérdést tudományos vizsgálat tárgyává tenni.

Ha a beteg derékfájás mellett folytatja aktív tevékenységét, fel kell hívnunk a figyelmét, hogy ne hajoljon, ne emeljen, a gerinc csavarodásával, torziójával járó mozdulatokat kerülje. Ha teheti, pihenjen le napközben legalább félórára. Általában az egyhelyben állás rosszabb, mint a járás vagy az ülés, de hosszas ülést sem ajánlott.

Ülő munkát végzőnek érdemes az ülésből időnként felállnia és megmozgatnia magát. Fontos, hogy a szék és kocsi ülése megfelelő legyen.

Lényeges, hogy az ülőfelület kissé lejtsen előrefelé, s az ülő személy medencéje semmiképpen se legyen mélyebben, mint a térde. Az ülőfelület legalább a comb kétharmadáig érjen. Fontos, hogy a szék üléstámlája a hátat megtámassza, ne kelljen előregörbülnie az ülőnek, de ne is fokozza a derék természetes homorulatát. Ha a derékfájás ismétlődik, érdemes rugalmas derékrögzítő felírását kérnie háziorvosától, mert jó támaszt biztosít a fájdalmas periódus idején. Állandó alkalmazását nem ajánljuk, mert az a hátizmok gyengüléséhez vezethet.

Nagyon fontos a megfelelő ágy is. Ennek lényege, hogy alapjának kell keménynek lennie, ezen aztán lehet megfelelő puha matrac, akár laticel is. A lényeg az, hogy a fekvőfelület ne süppedjen be középen a fekvő személy súlya alatt.

A legkényelmesebb fekvő pózt a derékfájós személy maga tudja leggyakrabban megválasztani. Általában kényelmes a felhúzott térdekkel való oldalfekvés, vagy ha háton fekve a lábszárak alá párnát helyezünk. Mindkét esetben tágabbá válik a gerinccsatorna.

Akut derékfájás esetén a melegvíz ritkán jó hatású. Enyhe, lazító masszázs, fájdalomcsillapító elektroterápia, iontoforézis ugyanakkor hasznos lehet.

Ha a derékfájáshoz valamelyik alsóvégtagba sugárzó erős fájdalom jelentkezik, esetleg zsibbadással jár, az ideggyök érintettsége gyanús. Ilyen esetben kiválthatja, vagy fokozhatja a fájdalmat a derék előre-hátra vagy oldalra hajlása, a köhögés, tüsszentés. Az ilyen fájdalmat nevezzük isiásznak, vagy ideggyulladásos fájdalomnak.

Ilyen fájdalom jelentkezése súlyosabb aspecifikus derékfájást jelent, s ez esetben a beteg néhány napnyi pihenésre szorul. Az erős ideggyulladásos fájdalom állandó is lehet, mely a beteget mozgásképtelenné vagy nehezen mozgóvá teheti, ekkor erélyes fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés javasolt.

Sokszor nagyon jól csökkenti a fájdalmat az ún. „isiász-borogatás”: a fájdalmas alsó végtagot, sőt a deréktájat is állott vizes ruhába csavarjuk, s azt szárazzal fedjük. A borogatás időtartama 20–25 perc, de naponta többször végezhető. Alkalmazhatunk isiász-infúziót, mely fájdalomcsillapítót, izomlazítót, szteroidot, gyulladáscsökkentőt, magnéziumszulfátot, esetleg vízhajtót tartalmaz. Alkalmazhatunk, diclofenac és izomrelaxáns tartalmú infúziót is. Általában naponta egy, összesen 3-5 infúziót adunk.

Alkalmazhatunk szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket tablettában, injekcióban. Szükség lehet szteroid alkalmazására cukorbetegség esetén is, ha el szeretnénk kerülni, hogy a fájdalom krónikussá váljon. A szájon keresztül, tablettával végzett „szteroid lökés” cukorbetegek esetén jobban használható, mint az injekció, amely jobban, tartósabban emeli a vércukrot. Általában 6 tabletta prednisolont vagy methylprednisolont adunk az első napon, elosztva, mert mozgásszervi betegeken a reggel, egy dózisban vagy másodnaponként adott szteroid adagolás nem válik be. Második és harmadik nap 1-1 tablettával kevesebbet, vagyis második nap 5-öt, harmadik. nap 4-et, ezt követően öt napig 3-at, öt napig 2x1-et, öt na- pig 1x1 tablettát adunk, napi 1 tabletta kálium adása mellett. Ha a terápiás eredmény jó, nem-szteroid gyulladáscsökkentővel folytatjuk a kezelést. Az injekciót a gerinc mellé, az ideggyök illetve ideg köré, esetleg a gerinccsatornába is adhatjuk.

Ha a beteg állapota 2-3 hét alatt nem javul kielégítően, újra kell értékelnünk állapotát. Ekkor kerülhet sor röntgenvizsgálatra, szakorvosi konzíliumra, MRI vizsgálatra. Általában a beteg jobban lesz, fokozatosan mobilizáljuk, lehetőleg gyógytornász segítségével.

Ha szellemi, vagy könnyű fizikai munkát végez a beteg, úgy 4-6 hét alatt munkába állítható. A teljes tünetmentességet nem kell megvárni. Jó lenne, ha először részmunkaidőben, könnyített körülmények között történne a munkába állítás, az európai derékfájás kezelésével foglalkozó ajánlások ezt javasolják, de ez hazánkban sajnos ritkán oldható meg.

Porckorongsérv műtét akkor jön szóba, ha a beteg megfelelő kezelésre sem javul. A sürgős műtét eseteit (bénulás, idegnyomás okozta vizelési zavarok) leszámítva a műtéti javallat akkor megfelelő, ha a lábfájás erősebb, mint a derékfájás, az ideg nyújtása erős fájdalommal jár, érzészavar, reflexeltérés észlelhető, s a tüneteknek megfelelő magasságban kimutatható az ideggyököt nyomó porckorongsérv.

A műtéti beavatkozás ilyen esetben jó eredményű, de általában csak 70–80%-ban válik a beteg teljesen és tartósan panaszmentessé. Sérv akár azonos magasságban, akár a gerinc más szintjén később is képződhet.
Műtétet követően a betegnek meg kell tanulnia a megfelelő tornát. Intézeti rehabilitáció csak szövődményes esetben szükséges. Műtétet követően 2, legkésőbb 3 hónapon belül a beteg munkába állítható. Itt is fontos lenne átmenetileg részmunkaidős vagy könnyített munkavégzés biztosítása.

A cikk a reklám után folytatódik

A krónikus derékfájás kezelése

A krónikus derékfájás kezelés lényegesen nehezebb, hisz a krónikus fájdalom csökkentése bonyolultabb, ezért kell az akut derékfájást lehetőség szerint mielőbb meggyógyítanunk. Persze derékfájás kezdődhet lassan, fokozatosan, krónikusan is. Ez esetben éppúgy figyelnünk kell a „vörös zászlós” jeleket, s gondolnunk kell „specifikus” derékfájás, vagyis fertőzés, csigolya összeroppanás, gyulladás, daganat, idegrendszeri betegség lehetőségére. Ha ez felmerül, gyors, alapos kivizsgálás után megfelelő – esetleg műtéti – kezelés végzendő.

Ha a specifikus derékfájás kizárható, aspecifikus, krónikus derékfájásról van szó. Okait az előző cikkben már taglaltuk. Krónikus derékfájásra hajlamosít, ha a betegnek családi, munkahelyi problémája van, munkáját, munkakörnyezetét nem szereti, derékfájását balesetre vezeti vissza. Ezeket a körülményeket nevezi a nemzetközi irodalom „sárga zászlók”-nak, melyekkel a kezelés folyamán külön kell foglalkozni.

A krónikus derékfájásban szenvedő beteget leghatékonyabb komplex kezelésben, rehabilitációban részesíteni. Sokszor előnyös a család és/vagy munka környezetéből kiemelni, komplex fizioterápiás kezelésben és rehabilitációban részesíteni, mely a beteg viselkedésére, lelkiállapotára, krónikus fájdalmára is befolyással van. Megfelelő kilazítás után érdemes megtanítani a beteget valamilyen ön-relaxációs technikára, autogén tréningre, melyre stresszes életmódunk következtében a teljesen egészségesek- nek is nagy szükségük van.

Sajnos, még sikeres rehabilitáció esetén sem ritka a visszaesés. Instabil gerinc esetén, amit a porckorongok lelapulása, a csigolyák kisizületeinek lazasága, instabilitása, a csigolya előre- vagy hátracsúszása okozhat, gerincstabilizációs műtétek jó eredményt hozhatnak.

Külön formája a krónikus derékfájásnak, a főleg idősebbeken jelentkező szűk gerinccsatorna tünetcsoport. Ennek jellemzője, hogy bizonyos távolság megtétele után a betegnek a lábikrájában jelentkező görcs, fájdalom miatt épp úgy meg kell állnia, mint az érszűkületben szenvedőknek, majd 1-2 perc pihenés után újra elindulhat. A betegnek nincs érszűkülete, a lábháti artéria jól tapintható. Jelentkezhet a combok fájdalma, zsibbadása is. Hátrahajlás a tüneteket provokálja, mert a gerinccsatorna szűkül, előrehajlás csökkenti, mert tágul. Ha a betegnek érszűkülete is van, nehéz elkülöníteni, melyik ok melyik tünetet okozza.

A szűk gerinccsatorna veleszületetten szűk általában, s azért jelentkeznek idősebb korban a tünetek, mert ekkor a gerinccsatornába bedomborodó porckorongok, csontkinövések tovább szűkítik. Speciális torna, súlyfürdő, gyulladáscsökkentők, epidurálisan adott szteroid, röntgenbesugárzás tartós javulást eredményezhet. Konzervatív kezelés eredménytelensége esetén műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

A derékfájás kezelése nem könnyű feladat

A beteg együttműködése nélkül eredményes kezelés nem lehetséges. Az akut derékfájás kezelésében legfontosabb szerepe a háziorvosnak és a gyógytornásznak van, hiszen gyorsan kell csökkenteni a fájdalmat, és mobilizálni a beteget. Ez a minta Európaszerte működik, hazai körülmények között is kipróbáltuk.

A krónikus derékfájás kezelésében a reumatológus, ideggyógyász, idegsebész, gyógytornász – fizioterapeuta, pszichológus, rehabilitátor egyaránt részt vesz, de elengedhetetlenül szükséges a beteg és családja, valamint a munkahely pozitív hozzáállása is.

A Csont és Ízület Évtizede célkitűzése az, hogy az akut derékfájás korszerű ellátásával megtakarítható összegeket (fölösleges diagnosztika, kezelés, kifizetett táppénz, rokkantnyugdíj) a derékfájás ellátására fordítsuk vissza, s ehhez a krónikus derékfájás, s annak gazdasági és társadalmi terhei tovább csökkenjenek. Ettől Magyarországon még nagyon messze vagyunk. Talán ez a cikk is közelebb visz, hisz a cukorbetegek és az ellátásukban résztvevők részére talán sikerült világossá tennem, a derékfájás okait, s azt, hogy nem a röntgenlelet és az MRI vizsgálat eredménye számít legtöbbször, hanem a beteg tünetei, hisz MRI-vel kimutatott porckopások is tünetmentessé válhatnak. Megpróbáltam rámutatni, milyen fontos a gyors, és megfelelő kezelés, hisz kétszer ad, aki gyorsan ad, és semmit sem ad, aki késlekedik. Ez a latin közmondás az akut derékfájás ellátásában sokszorosan igaz.

A krónikus derékfájás eredményes kezelése sokkal nehezebb, de nem reménytelen feladat, ha ebben a beteg és családja valamint munkahelye is segítségünkre van.

Dr. Bálint Géza – ORFI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!