Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Enikő és Melitta napja van. Holnap Edit napja lesz.
A+ A A-

Tudnivalók a derékfájásról - 1. rész

Tartalomjegyzék

Tudnivalók a derékfájásról - 1. részA derékfájás a leggyakoribb testi baj a világon. Felmérések szerint a civilizált társadalmakban élők 80%-a, más adatok szerint 90%-a szenved élete során legalább egyszer olyan, legalább egy hétig tartó derékfájásban, mely mindennapi életét jelentősen akadályozza.

Derékfájás - meghatározás

Derékfájásnak nevezzük a bordaívektől a keresztcsont végén húzott képzeltbeli vízszintes vonal között jelentkező mozgásszervi fájdalmat, mely a farizomzat felső részét is magába foglalja. A mozgásszervi fájdalmat úgy definiáljuk, hogy az mozgásra, terhelésre jelentkezik vagy fokozódik.

Nem ritka azonban, hogy a derékfájdalom a fartájra, a comb hátsó felszínére, sőt a lábszárba, lábba sugárzik le, sőt az is előfordul, hogy a derékból kiinduló fájdalom pl. csak a lábszárban jelentkezik.

A cikk a reklám után folytatódik

Előfordulás, társadalmi- és gazdasági teher

A derékfájás a leggyakoribb testi baj a világon. Felmérések szerint a civilizált társadalmakban élők 80%-a, más adatok szerint 90%-a szenved élete során legalább egyszer olyan, legalább egy hétig tartó derékfájásban, mely mindennapi életét jelentősen akadályozza. A derékfájás egyre többeken, egyre fiatalabbakon jelentkezik, s hatalmas gazdasági és szociális terhet jelent mind az egyénnek, mind a társadalomnak. Költsége igen nagy, a Német Szövetségi Köztársaság egy éves, teljes villamos energia fölhasználásának költségével azonos, aminek legnagyobb hányadát (65-70%) az indirekt költség, vagyis a derékfájás következtében meg nem termelt javak ára adja.

Ez a leggyakoribb keresőképtelenséget, vagyis betegállományt okozó betegség a felsőlégúti hurutok, fertőzések után, de jóval több táppénzes nap igénybevételével jár, mint azok.
A rokkantságot okozó betegségek körében európai adatok szerint második, nálunk a harmadik. Hazánkban néhány évvel ezelőtti adatok alapján évente 2,5 milliárd Ft-ot fizetett ki az OEP táppénzre és kb. ugyanennyit az Országos Nyugdíj- pénztár rokkantnyugdíjra.

 

 

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!