Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Csontritkulás: a nőknek nagyobb az esélyük a betegségre

Csontritkulás: a nőknek nagyobb az esélyük a betegségreA férfiak is szenvedhetnek csontritkulásban, a nőknél azonban nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. Alacsony csont tömeg, valamint a csontszövetek strukturális romlása jellemzi a betegséget. Ezek a körülmények növelik a csonttörések kockázatát, és örökölhető is a kór.

A csontritkulás népbetegség

A csontritkulás népbetegség, 44 millió amerikait érint, ebből 67 százalék nő. Minden második nő, és minden negyedik férfi szenved csonttörést a betegség miatt.

Harminc éves korára mindenki eléri a testének megfelelő csúcs-csonttömeget, innentől kezdve azonban egyre többet veszítünk el belőle. Nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának a nők esetében. Nekik kevesebb a csontszövetük, valamint a csontritkulás miatt klimax után hamarabb veszítik el a csontjaikat. Az alacsony, vékony csontú nőknél nagyobb az esély a betegség kialakulására. Meghatározó szerepet játszik a kor is, hiszen az évek múltával a csontok folyamatosan vékonyodnak és gyengülnek.

A cikk a reklám után folytatódik

Összefüggésben van az elvesztésükkel az alacsony kalcium bevitel is

Ezt bevihetjük a szervezetünkbe az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a sötétzöld levelű zöldségek, a mandula, vagy az olyan dúsított élelmiszerek fogyasztásával, mint a narancslé. Néhány embernek azonban még ezen felül is kalciumpótlásra van szüksége.

Fontos szerepet játszik a D-vitamin a kalcium felszívódásában és a csontok egészségében is. Ez történik napozáskor, a napfényen keresztül szervezetünkbe jutott D-vitamin segíti az imént említett folyamatokat. A vitamintermelés csökken idősebb korban, illetve télen, ezért pótolni kell mindenkinek a saját helyzetéhez mérten.
Meghálálják a törődést a csontjaink, hiszen a testmozgással erősebbé válnak, erre a legjobb módszer a terheléses feladatok végzése.

Kevesebb az ösztrogén-szintje a dohányzó nőknek, ők általában hamarabb lépnek változó korba, és kevesebb kalciumot visznek be az étkezések alkalmával. Káros a csontvázunkra a rendszeres alkoholfogyasztás is, így hajlamosabbak a csonttörésekre az alkoholfüggők a szegényes étkezés miatt.

Az emberek általában nem tudják, hogy csontritkulásban szenvednek

Ez egészen addig így van, amíg annyira el nem gyengülnek, hogy daganat keletkezik, vagy eltörik a csípőcsontjuk, esetleg összeomlanak a csigolyáik.

Egy átfogó orvosi értékelés után a doktor javasolhatja, hogy mérjék meg a csontok össztömegét. A legjobb, hogy megállapítsuk, egészségesek vagyunk e, ha a csontok ásványi anyag tartalmát, sűrűségét mérjük meg. Ez a vizsgálat képes felismerni a betegséget, valamint meghatározni a törések lehetőségét, és mérlegelni a kezelést is. A tesztet kettős energia röntgennek, vagy DXA tesztnek is hívják.

Többek között a megfelelő táplálkozásra is összpontosít a csontritkulás kezelésére készített program. Ezen felül az orvos írhat fel olyan gyógyszereket, amelyek megfékezik a csontok elvesztését, növelik a sűrűségüket, és csökkentik a törés kockázatát.

kép: sxc.hu

Kapcsolódó kifejezések: D-vitamin  csontritkulás  kalcium  osteoporosis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!